Fără viceminiștri, ministere restructurate și sute de persoane șomere. Cum ar arăta noua structură a Guvernului

guvern11
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Peste 370 de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă, fără funcții de viceminiștri, iar 4 ministere mari vor îngloba în sine mai multe ministere existente astăzi. Cel puțin asta presupune reforma Guvernului propusă de Partidul Democrat prezentată, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului național pentru reforma administrației publice.

Potrivit premierului Pavel Filip, în noua structură a Guvernului nu se vor mai regăsi funcțiile de viceminiștri, acestea urmând să fie înlocuite cu funcțiile de secretari și subsecretari de stat.

Șeful Centrului pentru Implementarea Reformelor, Iurie Ciocan, a explicat că reforma Guvernului prevede existența a 4 ministere mari care vor îngloba în sine mai multe ministere existente astăzi. Astfel, noul Minister al Economiei și Infrastructurii va absoarbe Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cel al Transporturilor și cel al Tehnologiilor Informaționale.

Noul Minister al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va include Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul de Construcții și Dezvoltării Regionale și Ministerul Mediului.

Un alt minister va fi Ministerul Educație, Culturii și Cercetării în care se vor regăsi existentele ministere al Educației, al Culturii și cel al Tineretului și Sportului. Și cel de al patrulea va fi Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, care va cuprinde Ministerul Muncii Protecției Sociale și Ministerul Sănătății.

Conform estimărilor făcute, în urma implementări reformei fără locuri de muncă riscă să rămână peste 370 de oameni, în schimb vor fi economisiți 10 milioane de lei din bugetul de stat.

Analiza ne-a arată că astăzi avem 335 de funcții vacante, poziții declarate, dar neocupate de către funcționarii publici. Dacă am putea să reușim să optimizăm structura internă și să oferim o organigramă care ar duce la micșorarea funcționarilor cu 30 la suta, ajungem să disponibilizăm circa 700 de persoane dintre care 335 sunt funcții vacante, astfel în jur de 337 persoane ar putea să simtă impactul acestei reforme sub aspectul pierderii serviciului. Calculele financiare ne arată că dacă vom începe reforma în vară, vom economisi 10 milioane de lei în buget, la sfârșit de an”, a specificat Iurie Ciocan.

Precizăm că, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre lansarea proiectului privind reformarea structurală a Guvernului, astfel ca din cele 16 ministere să rămână doar nouă. Potrivit liderului democrat, și numărul agențiilor va fi redus considerabil, iar în funcție urmează să fie numite persoane profesioniste, și care nu vor fi aduse în fruntea instituțiilor pe criterii politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente