Care e procedura prin care poți renunța la cetățenia Republicii Moldova. Acest serviciu costă 300 de euro

1-tBqZDRFdS9GtZXCBF6N_RQ
Foto: foto: Aurel Obreja

Potrivit Monitorului Oficial din 19 mai, 173 de persoane au renunţat la cetăţenia Republicii Moldova, iar şeful statului a semnat decrete în acest sens.

De asemenea, 12 cetăţeni care domiciliază în Moldova, au obţinut cetăţenia moldovenească. În cazul la 48 de persoane, şeful statului a semnat decretele de redobândire a cetăţeniei, scrie BIZLAW.

Renunţarea la cetăţenia RM se aprobă persoanelor care au atins vârsta de 18 ani, cu condiţia prezentării adeverinţei privind deţinerea sau dobândirea cetăţeniei altui stat ori a garanţiei dobândirii cetăţeniei altui stat. Cererea privind renunţarea la cetăţenia RM se adresează Preşedintelui şi se depune numai de către persoanele care au domiciliu legal şi obişnuit în străinătate, la reprezenţanta diplomatică sau instituţia consulară a RM.

Legea cu privire la cetăţenie spune că, dacă persoana căreia i s-a aprobat renunţarea la cetăţenie, în pofida garanţiei nu a obţinut cetăţenia unui alt stat, devine apatridă, decretul preşedintelui se abrogă.

Pentru a renunța la cetățeni trebuie să prezentaţi următoarele acte:

#. cerere-chestionar;
#. autobiografia;
#. adeverinţă de la domiciliu despre componenţa familiei;
#. bonul de plată a taxei de stat;
#. adeverinţa deţinerii sau dobândirii cetăţeniei unui alt stat, ori garanţia dobândirii unei alte cetăţenii.

Părinţii care renunţă la cetăţenie pot depune cerere de păstrare a cetăţeniei pentru copiii lor. În cazul în care ambii părinţi sunt cetăţeni ai RM şi unul dintre ei renunţă la cetăţenie, împreună cu copilul, celălalt părinte trebuie să prezinte o declaraţie, autentificată de notar, în care permite renunţarea la cetăţenie a copilului.

Dosarul trebuie să fie depus la secţia consulară a ambasadelor Moldovei în ţara în care domiciliază solicitantul, achitând o taxă de 300 de euro. Aceasta poate varia, în funcţie de cerinţele fiecărei secţii consulare. Dosarul este remis autorităţilor, iar în termen de până la un an şeful statului trebuie să semneze decretul de renunţare la cetăţenie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente