(foto, video) Cum s-a desfășurat marșul „Fără Frică”: participanții au mers cu flori în mână, în timp ce contestatarii au aruncat în ei cu ouă

VVV_8383

Pentru al cincilea an consecutiv, Centrul de Informare GENDERDOC-M a organizat la Chișinău marșul de solidaritate cu persoanele LGBT. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2017”.

Participanții au mărșăluit în tăcere, purtând tricouri albe cu mesajele campaniei,  de la intersecția străzilor București și Ismail, până la strada Vasile Alecsandri. De acolo, comunitatea LGBT și susținătorii săi au urcat în microbuzele polițiștilor și au fost duși în siguranță la locul în care urma să aibă loc conferința de presă.

VVV_8427

VVV_8413

Scenariul marșului de anul trecut s-a repetat și acum. Comunitatea ortodoxă i-a întâmpinat pe participanți cu cântece religioase, au strigat „Rușine” și au arucat cu ouă în cei care au ieșit să susțină acțiunea. În ajutor însă le-a venit poliția, care a asigurat participanților dreptul de a-și desfășura acțiunea în liniște.

„Astăzi am parcurs 5 intersecții ale libertății. Suntem foarte recunoscători poliției pentru faptul că a avut grijă de siguranța noastră. Sperăm că la anul vom avea posibilitatea să mergem și mai multe intersecții și că poliția va putea să ne asigure în totalitate dreptul nostru la întrunire”, spune Anastasia Danilov, directoare executivă a GENDERDOC-M.

VVV_8387

VVV_8456

VVV_8452

Comunității i s-a alăturat sute de oameni, care au venit să-și exprime susținerea față de persoanele LGBT, dar și dorința de a trăi într-o societate unde drepturile omului sunt respectate nu doar pe hârtie.

„Nu am putea să spunem câți oameni au fost exact, dar am văzut că au fost mult mai mulți decât anul trecut. Anul trecut am fost 300 de oameni, dar acum evident că am fost mai mulți. Au fost distribuite  aproximativ 400-500 de tricouri.”

VVV_8438

Angela Frolov, coordonatoare de program la GENDERDOC-M, a spus că marșul a fost susținut de acei oameni care înțeleg că acțiunea are loc nu doar pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBT, ci tuturor drepturilor fundamentale ale omului.

„Deseori suntem întrebați de ce avem nevoie de acest marș. Acest marș este de fapt important pentru toată societatea Moldovei, este o necesitate. Dacă astăzi permitem să se încalce acest drept, cu siguranță mâine ajungem într-o situație în care ne va fi limitat alt drept. Și asta înțeleg foarte bine toți cei care ne-au susținut astăzi. Dacă întrebați: „de ce aveți nevoie de acest marș?”, este ca și cum ați întreba: „de ce aveți nevoie de dreptul la vot sau la muncă?”.

Organizatorii sunt recunoscători poliției, care le-au asigurat un marș liniștit, fără violențe.

VVV_8435

VVV_8461

Urmăriți mai jos galeria foto de la marșul solidarității „Fără Frică 2017”, realizată de fotograful #diez, Dinu Bubulici.

VVV_8464

VVV_8465

VVV_8438

VVV_8416

VVV_8424

VVV_8368

VVV_8458

VVV_8430

VVV_8428

VVV_8467

VVV_8484

VVV_8488

VVV_8470

VVV_8469

VVV_8495

Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente