Nouă companii moldovenești au participat la cea mai mare expoziție de inovație alimentară din Asia - SIAL China 2017, care a avut loc în perioada 17-19 mai, în orașul Shanghai. 

Pe parcursul celor trei zile de expoziție, companiile moldovenești din domeniul vinicol, procesare fructe și miere de albini (Mold Nord, Vinuri de Comrat, Imperial Vin, Asconi, Purcari, BasaVin, Orhei Vit, Alfa Nistru, Apinatur) și-au prezentat ofertele de export, s-au informat privind oportunitățile de comerț și cerințele de calitate pe piața chineză, așa încât să-și îmbunătățească procesele de fabricație și să câștige încrederea partenerilor de afaceri în produsele moldovenești.

PC: MIEPO

PC: MIEPO

Evenimentul a fost unul de mare interes pentru producătorii autohtoni de vinuri, deoarece piața chineză reprezintă una dintre piețele-țintă pentru exporturile de vinuri moldovenești, care în ultimii ani înregistrează o creștere constantă. Conform datelor prezentate de MIEPO, în 2016 în China au fost livrate 66% din volumul total al exporturilor de vinuri din Moldova, adică 3,82 milioane litri. Reprezentantul vinăriei Purcari a spus că sunt prezenți pe piața chineză din 2003, efectuând livrări în 9 regiuni ale Chinei: „Așteptăm de la expoziție noi contacte, noi parteneriate pentru comercializarea produselor noastre și, desigur, recunoașterea Republicii Moldova ca țară producătoare de vinuri. Anul trecut compania noastră a avut vânzări pe piața chineză în volum de 1,3 mln. sticle de vin”.

PC: MIEPO

PC: MIEPO

De asemenea, reprezentanții companiei Orhei-Vit, care participă pentru al treilea an consecutiv la expoziția SIAL CHINA, au afirmat că fiecare dată revin acasă cu noi contacte de parteneriat.

În cadrul ediției din acest an, reprezentanții companiei au stabilit deja întâlniri cu partenerii existenți de pe piața chineză, urmând să discute despre sporirea exporturilor în această zonă. Pe standurile companiei Orhei-Vit din cadrul expoziției au fost expuse sucuri, nectaruri, dulcețuri și alimentație pentru copii. Aceste produse sunt oferite oaspeților expoziției și în cadrul degustărilor. Totodată, în cadrul SIAL CHINA 2017, compania moldovenească a lansat noi discuții cu mari rețele de vânzare cu amănuntul referitor la comercializarea sucurilor și dulcețurilor moldovenești pe piața asiatică.

SIAL CHINA este cea mai mare expoziție de inovare alimentară din Asia, care găzduiești 2942 de expozanți din 67 de țări din întreaga lume și 30 de provincii din China. Actuala ediție a SIAL CHINA a pus la dispoziția companiilor un spațiu expozițional de 126.500 de metri pătrați.