A fost aprobat regulamentul de finanțare a cinematografiei: Șase milioane de lei sunt alocate pentru anul 2017

NGC0H6Q7D2
Foto: Sticker Mule

În cadrul ședinței de ieri a Guvernului, a fost aprobat Regulamentul de finanțare a cinematografiei, care prevede accesul la sursele financiare publice destinate domeniului cinematografiei. Potrivit Ministerului Culturii, proiectul Regulamentului de finanțare a cinematografiei este elaborat pentru implementarea Legii Cinematografiei nr. 116 din 3 iulie 2014, care are drept scop susținerea cinematografiei în Republica Moldova.

Regulamentul stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor, producției și coproducției cinematografice, festivalurilor de film, promovarea și distribuirea de film, exploatarea creațiilor cinematografice din patrimoniul cinematografiei naționale. De asemenea, Regulamentul prevede condiții transparente de organizare și participare la concurs pentru toate categoriile de proiecte.

Concursurile se vor desfășura pe sesiuni în două etape și vor fi jurizate de Comisia de selecție și în etapa finală de comun cu Consiliul.

Într-un comunicat emis de Ministerul Culturii, se explică că finanțarea activității cinematografice de la bugetul de stat se acordă prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, în baza selecției de oferte, care se organizează nu mai rar de o dată în cadrul unui exercițiu financiar și nu poate depăși cota de 50% din devizul proiectului. Membrii comisiei sunt desemnați în urma consultării cu organizațiile non guvernamentale pentru fiecare sesiune de concurs și nu pot participa în realizarea unui proiect cinematografic înscris în sesiunea respectivă.

Totodată, Regulamentul prevede alocarea mijloacelor financiare pentru promovarea pe plan internațional a cinematografiei autohtone prin participarea filmelor și cineaștilor din Republica Moldova în cadrul târgurilor și festivalurilor internaționale de film, finanțarea festivalurilor și evenimentelor cinematografice pe teritoriul Republicii Moldova, restaurarea și digitizarea filmelor și materialelor care face parte din patrimoniul cinematografic.

Potrivit Guvernului, în scopul punerii în aplicare a Regulamentului, pentru anul 2017 au fost alocate șase milioane de lei. Pentru valorificarea banilor, Regulamentul stabilește perioada de prezentare a dosarelor pentru concursul proiectelor cinematografice de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii aprobată astăzi de Executiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente