Prima înfăţişare în procesul pe care Traian Băsescu i l-a intentat lui Igor Dodon privind anularea cetăţeniei moldoveneşti a fost marcată de o cerere de recuzare formulată de Dodon, care a dus la înlocuirea magistratului Viorica Puică.

Despre aceasta a anunțat luni, pentru MEDIAFAX, avocatul Andrei Bivol. Președintele Igor Dodon a invocat că prin admiterea cererii de suspendare a decretului care anula cetăţenia moldovenească judecătorul s-a antepronunţat asupra fondului cauzei.

„Pârâtul a invocat faptul că prin admiterea cererii de suspendare a decretului, la 20 martie 2017, judecătorul de caz s-ar fi antepronunţat asupra fondului cauzei. De asemenea, au fost reclamate anumite încălcări la primirea în procedură a cererii fiind anexată şi o plângere adresată în acest sens CSM-ului de către preşedintele Igor Dodon”, a afirmat Andrei Bivol.

Deşi instanţa a respins toate argumentele pârâtului, aceasta a concluzionat că situaţia creată între judecător şi părţile procesului este de natură să afecteze percepţia imparţialităţii judecătorului de caz şi a admis cererea de recuzare, a precizat avocatul lui Traian Băsescu, adăugând că încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

Cererea de recuzare a fost examinată de un alt magistrat al Judecătoriei Chişinău, Tatiana Avasiloaie, potrivit sursei citate.

„Considerăm că recuzarea magistratului Viorica Puică a fost admisă într-un mod abuziv şi neîntemeiat. Or, nu a fost întrunit niciunul dintre temeiurile de recuzare prevăzute de lege”, a susţinut Andrei Bivol.

Cauza urmează a fi repartizată spre examinare unui alt magistrat care va stabili următorul termen de judecată în procesul dintre Traian Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.