(foto, video) Cea mai mare densitate de deșeuri din lume se află pe o insulă nelocuită

imageResize
Foto: Jennifer Levers

Peste 38 de milioane de bucăți de deșeuri din plastic au fost descoperite pe o insulă mică, îndepărtată și nelocuită din Pacificul de Sud. Declarație a fost făcută recent de un om de știință din Australia care a subliniat criza poluării cu materiale plastice la nivel mondial.

Jennifer Lavers, o cercetătoare în cadrul Universității din Tasmania, a declarat că plajele de pe atolul Henderson, inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, are cele mai ridicate niveluri de deșeuri de plastic din lume.

Conform studiului publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences, insula conține o cifră estimată la 37,7 milioane de obiecte din plastic, deșeurile totalizând 17,6 tone.  ”Asta am găsit, plaje acoperite cu plastic. Am vizitat multe insule îndepărtate din lume, iar acesta este cea mai afectată pe care am văzut-o personal. Ar trebui să fie un semnal de alarmă”, a declarat Lavers.

Majoritatea deșeurilor sunt obiecte de zi cu zi din gospodărie, precum aparate de ras din plastic, brichete, periuțe de dinți și capace de sticle. Insula de 9 kilometri pe 5 kilometri este un teritoriu britanic de peste mări și este localizată între America de Sud și Noua Zeelandă. Ecosistemele sale sunt relativ neafectate de contactul uman.

În 2015, Lavers a petrecut trei luni pe atolul Henderson și a colectat peste 53.000 de bucăți de deșeuri. Potrivit acesteia, pe plaje se află 671,6 obiecte din materiale plastice pe metru pătrat, două treimi fiind îngropate la mai puțin de 10 centimetri în nisip. Cercetătoarea spune că a fost nevoie de o echipă de cinci membri pentru a supraveghea timp de șase ore o zonă de zece metri de pe plajă, 260 de noi obiecte fiind aduse la țărm în acea zonă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente