Diploma care-ţi dublează salariul imediat după absolvire

absolventi

Există multe opinii legate de meritul unei diplome. Unii susţin că-ţi poate aduce un salariu mai bun, alţii că o diplomă este doar o hârtie care nu te ajută cu nimic.

Ei bine, diploma de MBA se pare că-ţi poate dubla salariul în doar un an de la obţinerea ei şi chiar ţi-l poate tripla în decursul anilor, conform Bloomberg.

Datele Bloomberg arată că angajaţii care câştigau în medie 50.000 de dolari pe an înainte de MBA au ajuns la un salariu de 90,000 de dolari imediat după încheiera cursurilor şi, în decurs de până la 8 ani au ajuns să câştige în medie 145.000 de euro.

Totuşi, nimic nu se întâmplă fără niciun sacrificiu deorece costul unui MBA este destul de ridicat: pe lângă taxele de şcoalizare destul de ridicate, cei care urmează cursurile s-ar putea vedea nevoiţi să renunţe şi la actualul loc de muncă. Potrivit Bloomberg, costul unui MBA la Stanford ajunge la 434,000 de dolari, la Universitatea Pennsylvania (wharton) un MBA este 391,000 de dolari, la Harvard 384,000 de dolari, iar la Columbia 379,000 de dolari. În aceste sume sunt incluse taxele de şcolarizare, dar şi salariul pierdut din cauza faptului că studenţii au fost nevoiţi să renunţe la slujbe.

Cele mai importante programe MBA din lume nu pot fi făcute la seral. Cei care se înscriu sunt nevoiţi să îşi dedice doi ani din viaţă studiilor, chiar dacă asta înseamnă să renunţe la locul de muncă pe care îl au.

Este clar că o diplomă în administrarea afacerilor are beneficii şi aduce cu ea şi o mărirea a salariul, dar există şi costuri, mai ales că mulţi cursanţi de MBA sunt adulţi cu ani de experienţă pe piaţa muncii, unii sunt căsătoriţi şi au copii. Calculul Bloomberg nu este perfect deoarece nu toţi studenţii renunţă la muncă timp de doi ani, iar unii dintre ei obţin stagii de practică bine plătite în timp verii.

Potrivit Financial Times, cel mai bun program MBA din lume este oferit de şcoala de afaceri franceză Insead. Potrivit cercetării Global MBA Rankings 2016, un absolvent de Insead câştigă, în medie, un salariu de aproape 12.148 de euro pe lună la trei ani de la absolvirea programului.

Insead a urcat anul acesta cu trei poziţii în clasament faţă de 2015, când ocupa ce-a de-a patra poziţie.

Pe locul doi în topul celor mai bune programe de MBA din lume în 2016 se află programul de MBA oferit de şcoala americană de business Harvard Business School (aflată pe primul loc în 2015), urmat de programul oferit de şcoala britanică London Business School.

„Parcurgerea cursurilor reprezintă unghiuri sau puncte de vedere diferite care tratează acelaşi subiect: cum să adaugi valoare unei afaceri, una pentru care lucrezi şi primeşti salariu sau una proprie pe care o dezvolţi singur şi pentru care depui toate eforturile pentru a avea succes. Pasiunea cu care faci lucrurile pot avea intensitate diferită pe măsură ce îţi demonstrezi că acţiunile pe care le faci sunt corecte şi definesc într-o măsură mai mică sau mai mare succesul acelei afaceri“,a declarat pentru Ziarul Financiar George Ştefan, absolvent al programului de Executive MBA oferit de WU Executive Academy.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente