(program) Noaptea Europeană a Muzeelor 2017: Când va avea loc și ce puteți face la muzeele din Chișinău

RaMa-89
Foto: timpul.md

Noaptea Europeană a Muzeelor va avea loc în acest an, sâmbătă 20 mai. Programul cultural european Noaptea Muzeelor 2017 este o nouă invitaţie, adresată publicului chişinăuian de toate vârstele, de a (re)descoperi muzeele într-un mod inedit, atractiv și interactiv.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, și este marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc anual pe 18 mai. La evenimentul respectiv au aderat în această perioadă de timp peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în circuit, participând fiecare an la această manifestare de amploare, reuşind să atragă un public tot mai mare şi mai divers: la ediţia din anul 2015 muzeele naţionale au înregistrat peste 55 mii vizitatori.

În 2017, al patrulea an consecutiv, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Menționăm că, în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, în 2016 fiind înregistrate două muzee noi din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și din satul Negrea, raionul Hâncești.

Program Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

muzeu

15.00 – Deschiderea oficială a sărbătorii „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Evoluează grupul etnofolcloric „Ștefan Vodă”, conducător artistic – Tudor Ungureanu, Artist al Poporului.
16.00 – Program etnofolcloric cu participarea comunităților etnice din Republica Moldova. Obiceiul de chemare a ploii „Piperuda” și „Ghermancio”, Ansamblul etnofolcloric bulgar „Văglence”, conducător – Ana Pagur. Program folcloric prezentat de Ansamblul „Raduga”, Uniunea Ucrainenilor din Republica Moldova.
17.00 – Program muzical cu participarea ansamblurilor etnofolclorice „Bogheana”, conducător artistic – Zinaida Trifan, s. Câșlița Prut, r. Cahul, și „Moștenitorii”, Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, Chișinău, conducător artistic – Valeriu Chiper (curtea muzeului).
18.00 – Vernisarea Expoziției „Nunta nunților… (Din patrimoniul MNEIN)”.
19.00 – „Din folclorul de nuntă. Program muzical”. Interpreți: Dina Vrăjmașu, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, conducător – Nicolae Gribincea, Maestru în Arte.
19.40 – Recital de poezie națională, cu participarea studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, profesor – Lucia Pogor (Sala 16).
20.00 – Concurs „Cunoașteți natura?” și puzzle-uri tematice pentru copii, Secția Științele Naturii, MNEIN, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (Sala 16).
21.00 – Program artistic susținut de interpreta Suzana Popescu, Maestru în Arte (Sala 16).
22.00 – Concurs etnografic „Cine știe, câștigă”, Secțiile Etnografie și Patrimoniu, MNEIN (Sala 16).
23.00 – Recital de muzică ușoară. Evoluează Vasile Fotescu, lector universitar (Sala 16).

Pe parcursul zilei:

• „Ce-o mai fi și asta? Concurs de cunoaștere a civilizației tradiționale”. Va fi expusă o piesă din patrimoniul muzeului, pentru ca publicul ingenios să determine denumirea corectă și utilizarea sa (Sala nr. 5).
• Master-class-uri de confecționare a bijuteriei tradiționale, pieselor din ceramică și prelucrare artistică a lemnului, cu participarea meșterilor populari: Maria Negru-Vodă, Victor Pelin, Andrei Sclifos (Sala 18).
• Expoziție de biciclete retro, din colecția lui Vasile Fotescu, și tur ciclistic în jurul cartierului istoric al MNEIN (curtea muzeului).

Program Muzeul Național de Istorie

muzeu2

Muzeul Național de Istorie a Moldovei își va deschide larg ușile pe 20 mai, între orele 12.00 și 24.00, pentru o nouă ediție a Nopții Europene a Muzeelor

Vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare ale muzeului („Istorie şi civilizaţie”, „Moldova sovietică – între mituri şi Gulag”, Diorama operaţiei Iaşi-Chişinău, „Arme şi echipament militar – o evoluţie în timp”, „Ceasul de-a lungul timpului”, „Scale models expo Chişinău 2017″). Vizitarea expoziţiei „Comorile trecutului” – cu plată

„RETRO AUTO MOTO” – expoziţie de maşini (ZIL 41047, CIAIKA GAZ 14) şi motociclete de epocă. Participă: Parlamentul Republicii Moldova, Clubul „Dacii Liberi RC” 12.00-24.00, curte

CINEMAGIE la Noaptea Muzeelor. Proiecţii de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional CRONOGRAF şi de film animat realizat de Studio FLORICICA. Întâlniri cu creatori de film şi realizatori de animaţie. Eveniment susţinut de OWH Studio 12.30-23.00, parter

Ateliere de robotică şi modelism. Participă: Clubul de robotică al Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO, modelişti din Chişinău. 13.00-18.00, parter

Spectacol muzical-coregrafic, susţinut de colectivele artistice ale Centrului Educaţiei Estetice „Lăstărel” 14.00-15.00, curte

Activităţi interactive pentru pasionaţii de istorie şi tradiţii militare, susţinute de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI: ateliere, jocuri, reprezentaţii de lupte medievale, demonstraţie de mânuire a armelor 15.00-19.00, curte

Momente muzicale în sălile de expoziţie 15.30-18.00

Misterele muzicii. Concert extraordinar, oferit de Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cîrciumaru, alături de Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Ion Timofti, Tania Cerga, Andrei Glavan, Marcel Roşca, Lilian Severin. Eveniment susţinut de Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău 19.30-22.30, curte

Flash-mob „Muzeul din inima mea” 23.30

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente