Cei care își planifică o vacanță la mare în Crimeea trebuie să cunoască că nici în acest an agențiile turistice din Moldova nu au bilete de odihnă pentru stațiunile din peninsulă. Cu excepția câtorva agenții.

Dar ofertele acestora nu sunt decât pentru cazare, iar turistul trebuie să ajungă la destinație pe cont propriu. Nici transportatorii moldoveni nu operează curse organizate spre Crimeea. Acestea sunt rezultatele unei cercetări realizate de IPN ca răspuns la întrebările adresate de cititori pe marginea unei ştiri anterioare la tema odihnei de vară.

Operatorii mai multor agenții de turism au declarat pentru IPN că deocamdată nu poate fi reluată oferta turistică pentru Crimeea din cauza tensiunilor politice din regiune. Câteva agenții care au confirmat că pot organiza turiștilor moldoveni vacanța de vară în peninsulă au spus că nu-și pot asuma însă și organizarea transportului. Turiștii care vor să ajungă la destinație pe cont propriu o pot face doar prin Rusia, la care a fost alipită Crimeea prin referendumul din 2014, nerecunoscut de Ucraina. Prin Ucraina în Crimeea nu se poate ajunge decât având permise speciale, dar acestea nu se eliberează în scopuri turistice.

Directorul general al Căii Ferate din Moldova, Iurii Topala, a declarat pentru IPN că  nu sunt operate curse feroviare spre Crimeea. Din Moldova în Ucraina trenul merge până la Kiev sau la Odesa, iar în Federația Rusă – până la Moscova sau St. Petersburg.

Nici transportatorii auto de pasageri nu au curse regulate spre Crimeea, dar unii dintre ei au spus că pot organiza transport la comandă. Prețul depinde de câți pasageri se adună și de traseul ales.

Pe calea aerului, din Moldova cea mai apropiată destinație de Crimeea este orașul Krasnodar, de unde în peninsulă se poate ajunge luând autobuzul, apoi feribotul, și apoi iar autobuzul, pentru care se aplică sistemul de bilet unic. Sau se poate opta pentru încă o călătorie cu avionul.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a recomandat cetățenilor moldoveni care se află în Ucraina sau traversează teritoriul acestei țări să evite regiunile afectate de conflicte, îndeosebi regiunea Crimeea.  Dacă au întrebări, pot să contacteze Ambasada Republicii Moldova la Kiev, Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau să sune la Centrul de Apel al MAEIE din Republica Moldova.

Ucraina a interzis accesul pe teritoriul său mai multor personalități din showbizz-ul rusesc, după ce acestea au vizitat Crimeea ocolind autoritățile ţării vecine.