Circul din Chișinău ar putea fuziona cu „Moldova – Concert”. Ce proiect propun autoritățile

DSC_0635

Circul din Chișinău ar urma să fuzioneze cu Întreprinderea de Stat „Organizația Concertistică și de Impresariat Moldova–Concert”. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost elaborat de Ministerul Culturii și este propus spre dezbateri publice.

Scopul reorganizării persoanelor juridice prin procedura de fuziune (absorbție) constă în păstrarea Circului din Chișinău ca patrimoniu cultural de stat unic de valoare naţională și neadmiterea demolării sau înstrăinării acestuia, urmată de optimizarea cheltuielilor de administrare, asigurarea desfășurării și dezvoltării activității circurilor, de spectacole și a celor concertistice în corespundere cu genurile de activitate prevăzute în actele de constituire precum și asigurarea gestionării eficiente a patrimoniului public aflat în administrarea întreprinderilor supuse reorganizării.

După o pauză de aproximativ 10 ani, începând cu anul 2014 Circul din Chișinău și-a reluat activitatea, reușind să depășească situația dezastruoasă economică a întreprinderii, să deblocheze activitatea și conturile întreprinderii, să diminueze considerabil datoriile creditoare în proporții mari precum și să relanseze spectacolele de circ prin inaugurarea arenei mici la 30 mai 2014.

Astfel, rezultatele activității economice și concertistice ale S.A. „Circul din Chișinău” din ultima perioadă înregistrează o dinamică îndreptată spre depășirea crizei în care s-a pomenit societatea, generând totodată posibiltatea de extindere a genurilor de activitate pentru atragerea mijloacelor financiare și sporirea competitivității.

Analizând situaţia „Moldova Concert” și S.A. „Circul din Chișinău” sub aspectul gestionării patrimoniului aflat în administrare, indicatorii economico – financiari, dotarea tehnică, precum şi activitatea managerială ale acestora, ministerul a conchis că Moldova – Concert se află într-o situaţie mult mai profitabilă și avantajoasă, motiv din care s-a decis ca în procesul reorganizării „Moldova-Concert” să aibă rolul de absorbant, care va fi succesoare de drepturi şi obligaţii ale S.A. „Circul din Chișinău”.

Oportunitatea susţinerii acestui proiect de hotărîre a Guvernului constă în consolidarea activităţii economico – financiare și manageriale a bunurilor proprietate de stat şi concentrarea administrării acestora, prin intermediul unei singure întreprinderi, a unui conducător şi a unui Consiliu de administraţie, în scopul valorificării potenţialului productiv existent şi asigurării unui management eficient și profitabil.

Potrivit autorilor proiectului, managementul comun al resurselor va aduce o serie de oportunități economice. Principalul avantaj este dat de viziunea centralizată atît asupra activității artistice, cît și asupra resurselor implicate. Fuziunea întreprinderilor nominalizate va constitui o premisă spre reducerea cheltuielilor financiare legate de plata salariului personalului administrativ, iar sursele financiare economisite vor putea fi îndreptate pentru investirea în dezvoltarea activităților statutare, precum şi majorarea salariilor angajaților implicați în dezvoltarea și promovarea activităților culturale.

Întreg proiectul poate fi consultat AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente