PDM ar putea propune modificarea Constituției pentru revocarea mandatului deputaților

canducandu2
Foto: Andrian Candu PC: Privesc.eu

Partidul Democrat nu renunță la principiile sale de care s-a condus la elaborarea proiectului privind votul uninominal, astfel că va elabora un proiect de modificare a Constituției pentru ca să poată fi retras mandatul deputaților.

După votul de vineri din Parlament în care proiectul privind votul uninominal și sistemul mixt au fost comasate, Andrian Candu a declarat că revocarea mandatelor deputaților rămâne un principiu la care PDM nu renunță.  „Acum examinăm modificarea Constituției încât să fie posibilă revocarea mandatului de deputat”, a spus Candu, scrie moldova.org.

Totodată, Andrian Candu a anunțat că PDM nu renunță nici la sistemul uninominal, nici la dreptul diasporei de a avea propriii reprezentanți în Parlament, dar va reveni la acest proiect după alegerile parlamentare din 2018. „Reprezentarea diasporei în Parlament – vom mai discuta cu colegii și vom găsi soluții și vom face tot ce este necesar ca diaspora să fie reprezentată în plen, chiar și în sistemul electoral mixt”, a declarat șeful Legislativului.

PDM va reveni la proiectul sistemului de vot uninominal deoarece consideră că anume acesta este cel așteptat de cetățeni. „Dar astăzi PDM a dat dovadă de flexibilitate și deschidere. Credem în continuare cu tărie că votul uninominal satisface așteptările cetățenilor. Am decis să acceptăm această variantă ca să nu fim acuzați că schimbăm sistemul doar cum vrea PDM. După 2018 vom veni cu modificarea sistemului pentru alegerile din 2022”, a notat Andrian Candu.

El a menționat că PDM a acceptat sistemul mixt pentru a asigura o susținere și un consens cât mai larg pentru modificarea sistemului electoral.

În plus, în această variantă va fi mai ușor și pentru experții Comisiei de la Veneția, care vin chiar săptămâna viitoare la Chișinău, spune Candu. „Decizia a fost luată pentru a da experților comisiei un singur proiect de lege, comasat, în așa fel încât să fie o comunicare mai simplă, mai puțin birocratică”.

Andrian Candu a dat asigurări că în lectura a doua, legea va fi votată doar după ce Comisia de la Veneția își va exprima opiniile, în luna iunie. „Votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi doar după ce vom primi avizul în luna iunie. Abia după aceasta proiectul va fi votat în lectura a doua”, a punctat președintele Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente