Procurorii cer suspendarea din funcţie a ministrului Iurie Chirinciuc, reținut într-un dosar de corupţie

iurie-chirinciuc
Foto: curentul.md

Procurorii au expediat astăzi Guvernului un demers prin care au cerut suspendarea din funcţie a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Solicitarea a fost depusă în contextul cercetării penale a demnitarului într-un dosar de corupţie.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii drumurilor a fost reținut pe 27 aprilie pentru 72 de ore. Acesta a fost escortat la sediul Procuraturii Anticorupție unde este audiat de procurori într-un dosar de corupție.

Anticorupție.md scrie că demnitarul a fost vizat în mai multe investigaţii jurnalistice. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior, în cadrul unei anchete, despre faptul că, la doar câteva luni de la învestirea lui Iurie Chirinciuc în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Lucrările au fost executate de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. Autoritățile au selectat firma fără licitație. Șefii Administraţiei de Stat a Drumurilor au explicat, între altele, lipsa unui concurs prin faptul că decizia a fost luată în perioada când a fost suspendată procedura achizițiilor publice. Experții au calificat însă situația drept o ilegalitate ce ar trebui să ajungă în vizorul procurorilor.

Ulterior, Iurie Chirinciuc a declarat că nu are nicio tangență cu întreprinderea Lefcons-agro. Demnitarul a afirmat acest lucru chiar dacă, în declarațiile pentru anii 2013 și 2014, a indicat că deține în cadrul firmei o cotă de participare de 33%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente