(video) Șase scurtmetraje ce abordează tema hărțuirii sexuale a femeilor

thatsharassment
Foto: Dark Harbor Stories and Milk

Actorul David Schwimmer este producătorul a șase scurtmetraje ce tratează subiectul hărțuirii sexuale asupra femeilor. Toate scenariile prezentate au la bază incidente reale.

Actorul american David Schwimmer, cunoscut în deosebi ca Ross din serialul Friends, a lansat în calitate de producător o serie de scurtmetraje ce abordează tema hărțuirii sexuale. Printre protagoniștii proiectului se numără mai mulți actori cu renume ca: Emmy Rossum (Shameless, You’re not you), Cynthia Nixon (Sex and the City) și însuși David Schwimmer, interpretând un rol negativ. Toate istoriile prezentate sunt bazate pe întâmplări, cazuri reale.

O pacientă (Cynthia Nixon) este supusă unui examen medical de către un doctor libidinos. O costumieră ajunge „să întrețină un dialog” nu doar cu un actor vestit, dar și cu penisul acestuia. O tânără modelă este supusă la umilință de către un fotograf și niciunul din cei prezenți în studio nu intervine în apărarea ei. În total sunt șase scurtmetraje, fiecare din ele relevând situații, contexte diferite, dar care susțin aceeași teză #ThatsHarassment, de altfel, și hashtagul oficial al proiectului.

Deși sunt numeroase campanii sociale ce au ca tematică hărțuirea sexuală, #Thatsharassment prezintă o abordare aparte, anume prin focusarea pe acea limită între ce este și ce nu este hărțuire sexuală, o limită greu de perceput pentru mulți.

„Pe parcursul întregului proces de lucru încercam să îmi imaginez cu e să fii femeie în ziua de azi. Când toată viața ți s-a zis în mod constant că bărbații sunt superiori, iar aspectul tău fizic este primordial, îmi pare firesc că multe femei nici nu își dau seama că sunt hărțuite sexual”, menționează actorul și producătorul David Schwimmer.

Vizionarea acestora determină publicul, atât feminin, cât și cel masculin să își pună întrebarea: am fost oare atunci hărțuită sexuală? și, respectiv: au fost oare glumele, gesturile mele  un caz de hărțuire sexuală?.

Regizoarea și scenarista scurtmetrajelor este Sigal Avin. Din spusele ei, motivația de a realiza acest proiect a fost determinată și de propria experiență – unul din filme ilustrează o situație prin care a trecut ea însăși.

„Am înțeles că îmi doresc cu adevărat să văd ce este hărțuire sexuală, în loc să aud sau să citesc vreun material la acest subiect. Tot ce vedeam prezenta cazuri duse la extremă, violente sau chiar ireale, eu însă doream să cercetez acea zonă gri, cazurile trecute cu vederea din motiv că ar părea nesemnificative sau mai bine zis, la limita dintre bine și rău.”

#Colegul de muncă

#Actorul

#Doctorul

#Șeful

#Politicianul

#Fotograful

Amintim că în iulie 2016, mai multe femei din Moldova s-au solidarizat în cadrul unei campanii online #EuNuMăTemSăSpun, publicând pe rețelele de socializare propriile experiențe ca victime ale hărțuirii sexuale.

Conform art. 173 din codul Penal al Republicii Moldova, hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvârşite prin ameninţare, constrângere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

E de menționat că victime ale hărțuirii sexuale sunt și bărbații, doar că într-un număr mult mai mic. Conform ultimelor date publicate de aware.com, 79% din persoanele hărțuite sexual la locul de muncă sunt femei.

sursa: în baza articolelor publicate în dailymail.co.uk și theguardian.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente