Reacția comunității de moldoveni din Franța cu privire la retragerea din funcție a ambasadorului Lilian Moraru

14523117_1304903896208946_6436741285399254957_n
Foto: Facebook/Moraru Lilian

Comunitatea cetățenilor moldoveni din Franța au lansat un apel public prin care își exprimă profundul regret cu privire la rechemarea din funcție a lui Lilian Moraru, Ambasador al Republicii Moldova în Franţa şi Monaco, decizie anunțată de Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur.

Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, și Ambasadorul RM în Franța și Monaco, Lilian Moraru, au fost rechemați din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 26 aprilie curent, în cadrul ședinței Guvernului. Ulterior, hotărârea a fost aprobată de către Guvern. Apelul lansat de diasporă:

„Considerăm neargumentată și nefondată retragerea din funcție a domnului ambasador, în condițiile în care Domnia Sa este recunoscut drept cel mai fervent avocat al intereselor cetățenilor moldoveni în statul francez.

Deosebit de dinamic și implicat în activitățile inițiate de moldovenii din Franța, domnul Lilian Moraru a fost și rămâne a fi extrem de apreciat în special pentru contribuția sa neobosită la implementarea diferitor proiecte de succes, inițiative culturale și sociale, care au reușit să promoveze imaginea Moldovei în Republica Franceză. Receptiv și foarte atent la propunerile cetățenilor noștri, ambasadorul Lilian Moraru a apărat și promovat cu insistență interesele comunității moldovenilor din Franța.

De menționat sunt conferințele dedicate oportunităților investiționale în Republica Moldova, negocierile privind securitatea socială, protejarea drepturilor cetățenilor noștri în Franța, precum și negocierile cu Ministerul de Interne francez privind conversiunea (recunoașterea) permiselor de conducere – acord extrem de așteptat de cetățenii moldoveni.

Impactul pozitiv și larg al tuturor acestor activități, dar și al multor altor proiecte social-culturale în curs de pregătire și implementare demonstrează în mod indubitabil cât de fructoasă poate fi colaborarea dintre un ambasador cu adevărat dedicat misiunii sale și conaționalii săi.

Astfel, ținând cont de activitatea foarte productivă a domnului ambasador Moraru, dar și de cooperarea activă în relația cu grupurile diasporale moldovenești cerem cu insistență anularea deciziei de revocare și menținerea a Domniei Sale în funcția de Ambasador în Republica Franceză.

Credem că decizia de rechemare (la doar 1 an și jumătate din momentul acreditării ca ambasador în Franța) nu ține cont în nici un caz de pregătirea profesională, de performanțele domnului Ambasador, ci mai curând de jocurile politice din țară.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente