Pierderi în sumă de 70 de milioane de lei. Ce pagube s-au produs în Chișinău în urma ninsorilor din aprilie

utm2
Foto: Dumitru Ciorbă

Primăria municipiului Chişinău a făcut primele estimări a situaţiei din oraş creată în urma condiţiilor meteo de săptămâna trecută. Iată ce pagube s-au produs în urma informațiilor preliminare prezentate.

# Au fost doborâţi sau afectaţi circa 10 mii de copaci, pe străzi, în curţile blocurilor locative, pe teritoriile instituţiilor de învăţământ şi medicale şi în parcuri.

# Au fost doborâţi 124 de piloni de electricitate, au fost înregistrate peste 1100  de rupturi de fire electrice şi au fost rupte 326 de cabluri torsadate de iluminat public.

# Toate liniile de contact ale Regiei Transport Electric au fost afectate.

# Au fost afectate liniile electrice şi reţelele de gaze din municipiu.

# 9 instituţii de învăţământ au fost avariate.

# Peste 3 mii de metri pătraţi de acoperiş a blocurilor de locuinţă au fost avariaţi.

# Peste 80 la sută din copacii de pe teritoriul Parcului Dendrariu au fost afectaţi.

# Peste 250 de maşini au fost avariate.

Potrivit calculelor preliminare făcute de serviciile municipale, pagubele se estimează la 50 – 70 milioane lei.

Până la această oră, la nivelul municipiului Chişinău toate străzile au fost deblocate, transportul public şi-a reluat activitatea în regim obişnuit, teritoriile cimitirelor au fost în mare parte curăţate, reuşindu-se evacuarea arborilor doborâţi şi a crengilor rupte.

În continuare, până la sfârşitul zilei de astăzi, toate serviciile se vor mobiliza pentru a debloca accesul către toate instituţiile de învăţământ din municipiu, având în vedere că mâine elevii revin din vacanţă. De asemenea, urmează a fi deblocat accesul în toate curţile blocurilor de locuinţă, or, la moment, accesul în 5 curţi blocat total, iar în 10 cazuri este parţial blocat.

În urma analizei situaţiei bazinelor acvatice de pe teritoriul municipiului Chişinău, dar şi a râului Bâc, serviciile au concluzionat că nu există riscul unor inundaţii, ci pot fi înregistrate revărsări ale apei pe anumite porţiuni ale râului Bâc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente