(video) ONU Moldova a oferit suport tehnic pentru recuperarea după căderile masive de zăpadă

IMG_7874_0
Foto: dse.md

ONU Moldova a răspuns prompt la solicitarea urgentă a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, recepționată în după-amiaza zilei de 21 aprilie, când a fost anunțată starea de urgență în municipiul Chișinău. Solicitarea vine după ce Republica Moldova a suferit din cauza unei ninsori intense în regiunile de sud și centru ale țării, începând cu ziua de joi, 20 aprilie.

Echipamente esențiale, cum ar fi 41 de generatoare de energie electrică, 30 de motoferăstraie și combustibil au fost achiziționate de către ONU și livrate astăzi autorităților. Acest lucru va permite conectarea la energia electrică, înlăturarea copacilor deteriorați și de a oferi acces la localități blocate. Generatoarele vor fi distribuite în 12 raioane afectate și în municipiul Chișinău, iar motoferăstraiele – în 10 raioane și în municipiul Chișinău.

Costul articolelor oferite este de aproximativ 47.000 de dolari și a fost acoperit de PNUD, UNICEF, UNFPA, UN Women, OIM și UNAIDS. Marți, 25 aprilie 2017, un expert ONU se va deplasa în Republica Moldova pentru a efectua o evaluare rapidă a necesităților.

ONU va continua să monitorizeze îndeaproape situația și să ofere asistența necesară, inclusiv suport tehnic suplimentar și sprijin consultativ. Dată fiind cantitatea mare de precipitații, persistă un risc major de inundații și alunecări de teren, după cum a fost anunțat de către autorități.

În 2007, ONU Moldova a coordonat un răspuns prompt pentru a face față unei secete severe, care a compromis grav recolta a peste 80 la sută din suprafața totală a terenurilor agricole din Republica Moldova. Peste 383 mii de persoane grav afectate de secetă au beneficiat de semințe de grâu, fertilizanți, motorină, furaj, semințe de porumb, pachete cu produse alimentare. Totodată, 22 de localități vulnerabile din raioanele grav afectate de secetă au obținut ajutoare bănești pentru a reabilita obiecte de infrastructură sociale din aceste comunități.

ONU a susținut, de asemenea, redresarea Moldovei după inundațiile din 2008, seceta din 2012, precum și ninsorile abundente din 2014. Republica Moldova are cea mai mare vulnerabilitate față de schimbările climatice și dezastre din Europa și Asia Centrală, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Datorită evenimentelor catastrofale cu o probabilitate anuală de 0,5%, țara va pierde 10% din PIB pe an. Aceste riscuri afectează în primul rând persoanele sărace din mediul rural și femeile.

ONU este dedicată eforturilor de a sprijini țările care se confruntă cu crize și asigură acordarea de suport imediat, urgent. În același timp, comunitățile sunt susținute pentru a le crește capacitatea de rezistență, precum și abilitățile de a face față și depăși rapid evenimentele disruptive și neașteptate. Organizația Națiunilor Unite oferă suport esențial acestor eforturi, prin prezența în teren, imediat după începutul crizei și conexiunea răspunsului umanitar cu recuperarea pe termen lung.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente