(foto) După dezastrul ecologic, conducerea Grădinii Botanice cere ajutorul cetățenilor. Cum poți contribui

18057934_439774356369347_2796853750218335913_n
Foto: Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm

Ninsorile puternice care s-au abătut asupra Republicii Moldova au afectat grav genofondul de arbori şi arbuşti exotici decorativi din colecţia Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (GB). Dezastrul ecologic a afectat cca 80% din genofondul exotic de arbori și arbuști, din care cca 605 sunt distruși totalmente. De asemenea, au fost distruse și multe specii de plante din colecțiile sectorului de floricultura, plante medicinale, aromatice etc.

Potrivit unui comunicat de presă, accesul este blocat de arborii doborați la sol. Principalele specii exotice care au fost afectate de acest dezastru au fost introduse în Republica Moldova din regiunile floristice ale continentului Nord-American (munții Cordilieri), din zonele Asiei de Sud-Vest, din munții Altai, regiunea Mediteraneana ș.a., speciile de Liliac, arborii de conifere (Picea pungens, Abies concolor, 5 specii de Picea (P.excelsa, P.P. obovata…) 4 specii de Pinus, 2 specii de Larix). Toate Expozițiile GB au fost puternic afectate prin doborâturi de arbori or distrugere a coconamentului.

Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm

Administrația GB a întreprins unele măsuri, pentru a diminua consecințele grave ale aceste calamități, însă multe acțiuni necesare a fi întreprinse, sunt peste puterile instituției. Gradina Botanică necesita măsuri urgente, dar și costisitoare pentru restabilirea Colecțiilor și Expozițiilor și va mobiliza potențialul intern la lichidarea acestei tragedii, pagubele însă sunt prea mari.

În acest sens, conducerea Grădinii Botanice apelează la ajutorul oamenilor de bună credință și a voluntarilor pentru a restabili activitatea GB – evacuarea arborilor doborâți, resturilor vegetale care au blocat accesul pe teritoriul instituției etc., începând cu ziua de marți, 25 aprilie 2017. „Toți cei care doresc să contribuie și dispun de timp sunt așteptați la intrarea centrală a Grădinii Botanice la 25 aprilie curent, începând cu ora 10.00. Dacă v-ați hotărât să contribuiți Vă rugăm să veniți pregătiți. Datorită umidității înalte. Vă îndemnăm să purtați cizme și, în cazul în care dispuneți, să aduceți unelte necesare lucrărilor”, a menționat Academician Gheorghe Duca.

Conducerea instituției vine cu o informaţie prin care anunţă cetăţenii despre sistarea vizitelor, pe teritoriul Grădinii Botanice, până la lichidarea consecinţelor dezastrului.

facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Photo Credit: facebook.com/gradinabotanicainstitutaasm
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente