(update) Situația din Chișinău: Toate străzile din oraş au fost deblocate şi curăţate

17990839_1171564939637610_6861813666830961020_n
Foto: Inspectoratul Național de Patrulare al IGP

Primarul general al municipiului Chișinău a postat astăzi un mesaj pe pagina de facebook în care anunță că situația excepțională se extinde pe întreg municipiul Chișinău. Acesta explică că transportul public nu circulă, drumurile sunt blocate, totuși serviciile speciale lucrează pentru a înlătura consecințele ninsorii.

(Update ora 19:00) 

# Toate străzile din oraş au fost deblocate şi curăţate.

# Se circulă inclusiv pe toate căile de acces spre suburbii.

# Pe parcursul zilei, echipele de intervenţie din cadrul serviciilor municipale au înlăturat şi tăiat peste 450 de copaci, doborâţi pe arterele principale ale oraşului.

# Mai multe localităţi din componenţa municipiului Chişinău sunt parţial, iar unele total deconectate de la reţeaua de energie electrică.

# Până la această oră, tot mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire, după cum urmează:
a)      toate grădiniţele din Chişinău;
b)      toate spitalele municipale, inclusiv maternităţile;
c)      peste 270 de blocuri de locuinţă, iar numărul solicitărilor de reconectare a agentului termic creşte în continuare.

Pe această cale, autoritățile fac apel către cetăţeni să se implice, în măsura posibilităţilor, la lichidarea consecinţelor intemperiei. În mod prioritar, să elibereze căile de acces şi de circulaţie de crengi.

Serviciile municipale vor acționa non-stop, pentru a interveni la lichidarea consecinţelor vremii. Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetățenii sunt îndemnați să apeleze autorităţile la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

(Update 17:00) 

# Toate străzile principale din oraş, pe unde circulă transportul public, au fost deblocate.

# La traseu au ieşit 3 rute de troleibuz: nr. 22, nr. 24 şi nr. 5, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 5: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) – Gara Feroviară; Ruta nr. 24: bd. Mircea cel Bătrân – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 22: Calea Ieşilor (Restaurantul „Butoiaş”) – bd. Constantin Negruzzi (Gara Feroviară).

# La traseu au ieşit mai multe rute de autobuz, şi anume: ruta nr. 5, ruta nr. 23, ruta nr. 26,  ruta nr. 19 şi ruta nr. 122.

# Până la această oră, peste 270 de blocuri de locuinţă au fost reconectate la reţeaua centralizată de încălzire. Responsabilii din cadrul SA „Termoelectrica” se află în teritoriu, pentru a acorda suport gestionarilor fondului locativ la reconectarea blocurilor de locuinţă.

# La moment, în teren acţionează toate echipele de intervenție din cadrul Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi”, ÎM „Exdrupo”, Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău, ÎM „Lumteh”, RED Union Fenosa, ale preturilor de sector, întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ şi întreprinderilor pentru servicii locative, inclusiv cu toate unităţile de transport din dotare.

# La lichidarea consecinţelor intemperiei intervin carabinierii şi Forţele Armate.

# Conform deciziei Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, activităţile de intervenţie vor continua în regim non-stop, inclusiv în zilele de Paştele Blajinilor, duminică şi luni.

# ÎM „Combinatul Servicii Funerare” a mobilizat toate serviciile municipale, astfel ca până sâmbătă seara, să asigure curăţarea teritoriilor cimitirelor.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii.

(Update 15:00) În mare parte, străzile principale din oraş, pe unde circulă transportul public, au fost curăţate, atât de zăpadă, până la asfalt, cât şi de copacii doborâţi, iar la moment se circulă în mod normal.

Lista străzilor pe care se circulă fără dificultate: Calea Orheiului, Moscova, Kiev, Renaşterii Naţionale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân, Petru Zadnipru, Mihai Sadoveanu, Munceşti, Dacia, Decebal, Constantin Negruzzi, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Vasile Alecsandri, Şos. Hânceşti, Bucureşti, Vasile Lupu, Calea Ieşilor, Alba iulia, Ion Creangă (cu excepţia tronsonului V. Belinski – Alba Iulia, unde se execută lucrări).

Primele 3 rute de troleibuz şi-au reluat activitatea. La traseu au ieşit rutele nr. 22, nr. 24 şi nr. 25, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 25: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) – Gara Feroviară; Ruta nr. 24 – bd. Mircea cel Bătrân – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 25 – str. Ceucari – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”). De asemenea, la traseu au ieşit deja unele rute de microbuz.

Până la această oră, mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire, după cum urmează:
a) toate grădiniţele din Chişinău;
b) spitalele municipale, cu excepţia Spitalului nr. 1 (aici au loc lucrări de modernizare a sistemului de încălzire din instituţie, însă în Maternitate şi în Blocul Pediatric se livrează agent termic), Spitalului „Sf. Treime” şi Maternitatea nr. 2 (saloanele acestor instituţii sunt încălzite cu reşouri electrice);
c) peste 193 de blocuri de locuinţă, 9 agenţi economici şi 4 case particulare de locuit, iar numărul solicitărilor de reconectare a agentului termic creşte în continuare. Responsabilii din cadrul SA „Termoelectrica” se află în teritoriu, pentru a acorda suport gestionarilor fondului locativ la reconectarea blocurilor de locuinţă.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii.

(Update 13:00) Până la această oră, mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire, după cum urmează:
a)toate grădiniţele din Chişinău;
b)spitalele municipale, cu excepţia Spitalului nr. 1 (aici au loc lucrări de modernizare a sistemului de încălzire din instituţie, însă în Maternitate şi în Blocul Pediatric se livrează agent termic), Spitalului „Sf. Treime” şi Maternitatea nr. 2 (saloanele acestor instituţii sunt încălzite cu reşouri electrice);
c)62 de blocuri de locuinţă, iar numărul solicitărilor de reconectare a agentului termic creşte în continuare.
-La nivelul oraşului, la această oră au fost înregistrate 25 de cazuri când copacii au căzut peste casele de locuit, fiind afectate ferestrele sau balcoanele unor apartamente, acoperişurile caselor de locuit particulare sau blocurilor de locuinţă.
-Pentru lichidarea consecinţelor intemperiei, în teren la moment acţionează 16 echipe de intervenţie din cadrul Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi”, Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău şi Agenţiei „Moldsilva”, care înlătură copacii doborâţi pe străzile oraşului.
-În sectoarele Râşcani şi Ciocana, toate arterele de circulaţie au fost deja deblocate, cu excepţia străzilor care pe timp de iarnă se închid.

(Update 11:00) De la începutul ninsorii, doar în oraşul Chişinău au fost doborâţi peste 3 mii de copaci, pe străzi şi în interiorul curţilor blocurilor locative. De asemenea, au fost rupţi peste 1000 de copaci de pe teritoriul instituţiilor de învăţământ. Serviciile municipale nu au evaluat încă situaţia din parcuri, pădurile-parc şi zonele verzi ale oraşului.
– Numărul copacilor doborâţi creşte în permanenţă!
– La ora actuală la nivelul oraşului sunt mai multe străzi blocate. De asemenea, este blocat accesul către mai multe curţi de blocuri de locuinţă şi unele localităţi suburbane.
– Transportul public nu circulă, cu excepţia a 5 unităţi de transport de pe ruta de autobuz nr. 23, dar şi ruta de autobuz nr. 122.
– În mod prioritar, echipele de intervenţie acţionează la deblocarea străzilor principale, a intrărilor în Chişinău şi a arterelor pe care circulă transportul public.
– Serviciile municipale au solicitat unor agenţi economici să pună la dispoziţie tehnică specializată, care este antrenată la lichidarea consecinţelor intemperiei.
– În teren sunt mobilizate toate echipele de intervenție din cadrul serviciilor municipale, carabinierii şi Armata Naţională!

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii.

(Ora 10:00) În mesaj acesta atenționează că sunt rupte peste 60 de fire electrice, 315 deconectări de la curentul electric, linii de contact ale troleibuzelor avariate. De asemenea, transportul public nu circula atât din cauza arborilor prăbușiți dar și a stratului de zăpadă, troleibuzele nu pot ieși la linie, cu excepția a 6 unități din parcul nr. 3, dar care s-au blocat în apropiere. Autobuzele nu au putut ajunge in suburbii

Totodată, primăria Chişinău informează că la nivelul întregului municipiu este declarată situaţie excepţională, începând cu seara zilei de 20 aprilie 2017 (ora 18.00).

Iată situaţia în oraş, la ora 9.00, ca urmare a condiţiilor meteo.

#Numărul copacilor doborâţi, la nivelul oraşului Chişinău, depăşeşte cifra de 2 mii!

#Din cauza străzilor blocate de copacii doborâţi, a rupturilor liniilor de curent electric, a pilonilor prăbuşiţi şi condiţiilor meteo dificile, transportul public nu circulă!

#La nivelul municipiului sunt mai multe drumuri blocate, inclusiv anumite căi de acces spre localităţile suburbane!

#În mod prioritar, echipele de intervenţie vor acţiona la deblocarea străzilor principale şi a intrărilor în Chişinău, după cum urmează:

Sectorul Buiucani – str. Vasile Lupu – str. Tudor Vladimirescu (oraşul Durleşti, până la Uzina Chimică) – str. Ion Creangă – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt;

Sectorul Râşcani – bd. Moscova – str. Kiev – bd. Renaşterii Naţionale – bd. Grigore Vieru – str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni;

Sectorul Botanica – str. Munceşti (strada cea mai afectată din oraş);

Sectorul Centru – str. Vasile Alecsandri – şos. Hânceşti – str. Mioriţa – str. Gheorghe Asachi – str. Ismail;

#În teren sunt mobilizate toate echipele de intervenție din cadrul serviciilor municipale!

#La lichidarea consecinţelor ninsorii intervin carabinierii şi Armata Naţională!

În context, Primăria municipiului Chişinău face următorul apel către locuitori:

#1.Să stea acasă!

#2. Să evite la maxim deplasările pe străzile oraşului, inclusiv pe trotuare, având în vedere pericolul prăbuşirii copacilor sau crengilor, dar şi căderea zăpezii de pe blocurile de locuinţă sau clădiri;

#3. Să evite zonele unde observă fire electrice sau cabluri rupte şi să sesizeze autorităţile;

#4. Şoferii să evite parcarea maşinilor sub copaci;

#5. Serviciile municipale vor acționa non-stop, pentru a interveni la lichidarea consecinţelor vremii. Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetățenii sunt îndemnați să apeleze autorităţile la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

#6. Sa acţioneze pentru deszăpezirea căilor de acces şi înlăturarea crengilor rupte din interiorul curţilor blocurilor de locuinţă.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente