Ministerul Mediului recomandă cetățenilor să renunțe la tradiția florilor artificiale la cimitir

primaria-asigura-910-locuri-de-parcare-pentru-un-cimitir-cu-300-000-de-morminte-18850

Ministerul Mediului a publicat un comunicat de presă prin care face un apel către toți cetățenii să renunțe la tradiția de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire. Autoritățile motivează că această practică cauzează un prejudiciu major mediului.

Ministerul precizează că utilizarea florilor artificiale pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și propria sănătate. Florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină dioxine și furani, substanțe cancerigene, arderea fiind strict interzisă și pedepsită penal.

În comunicat se mai precizează că anual, doar de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se acumulează circa 700 de tone de gunoi, cea mai mare parte dintre deșeuri o constituie coroanele și compozițiile de flori artificiale. În consecință, impactul negativ asupra mediului este inevitabil, din cauză că, perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

Ministerul adresează și un apel către autoritățile locale dar și către administrația cimitirelor, întrucât acestea au obligația de a colecta separat aceste deșeuri pentru a le transmite spre reciclare agenților economici specializați. În acest sens, pe teritoriul cimitirelor trebuie amplasate recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale, precum și să fie desfășurată informarea cetățenilor despre modul de colectare și depozitare a acestora. O alternativă benefică pentru mediu, dar și, totodată ecologică, este sădirea plantelor decorative multianuale.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente