La începutul lui noiembrie 2015, proiectul ce asigura studenților dreptul de a vota la locul de studii nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, fiind susținut doar de fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), deputații Partidului Liberal și fosții deputați PLDM. Socialiştii şi comuniştii s-au declarat împotriva introducerii proiectului pe ordinea de zi.

Ieri însă, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon vine cu o iniţiativă care susţine dreptul studenţilor de a vota la locul de studii.

Pe 18 aprilie, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon a venit cu iniţiativa de introduce sistemul electoral mixt. În aspectele iniţiativei cu care vine, Dodon indică, între altele că „studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățămînt. În așa mod, majoritatea tinerii își vor putea exercita comod dreptul de vot”.

Solicitat de ZdG pentru a comenta această situaţie, Ion Ceban a declarat că nici nu prea îşi aminteşte exact ce a fost mai înainte, în schimb iniţiativa cu care a venit astăzi Igor Dodon conţine solicitări importante din alte părţi, cum ar fi Diaspora.

(video) Ce aspecte cuprinde sistemul electoral mixt propus de Igor Dodon

Dodon a venit ieri cu propunerea de introduce sistemul electoral mixt azi, cerând Partidului Democrat să refuze proiectul pentru introducerea sistemului uninominal de vot.