„Afacerea mansarda”. Soții Tabuică au statut de învinuiţi pentru că au primit neîntemeiat bani

Tabuica

Sora ministrului Justiției, Mariana Tabuică, și soțul acesteia – prezentatorul TV Andrei Tabuică au statut de învinuit în dosarul „Afacerea mansarda”. Potrivit CNA, Andrei Tabuica împreună cu persoane și întreprinderi afiliate au primit neîntemeiat bani de la întreprinderea Alef-Imobil SRL, care nu și-a onorat obligația de construcție a mansardelor față de circa 30 de investitori.

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunurile lor, inclusiv pe apartamentul de pe str. Alexei Mateevici, a declarat pentru deschide.md șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari.

Potrivit jc.md, dosarul în care sunt vizați soții Tabuică a fost pornit încă în august 2013. Un an mai târziu, la adresa procurorilor au venit și alte plângeri care le-au permis pornirea a încă 15 cauze penale. 14 dintre ele sunt pe art. 190 alineatul 4 – escrocherie în proporții deosebit de mari prin înșelăciune și abuz de încredere, iar un alt dosar este pornit în baza art. 244, alineat 2 – evaziune fiscală. Toate cauzele au fost conexate ulterior într-o singură procedură, ne-a explicat Viorel Morari, precizând că în total sunt peste 25 de părți vătămate și cinci persoane cu statut de învinuiți.

Dosarul a fost pornit pe faptul că firma Alef-Imobil SRL nu și-a onorat obligația de construcție a mansardelor față de circa 30 de investitori. În dosar este documentată activitatea companiei în perioada 2011–2012. Investitorii declară însă că examinarea dosarului este tărăgănată, deoarece în acest caz este implicată sora actualului ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

Potrivit sursei citate, conducerea întreprinderilor Alef-Imobil SRL și BT Invest SRL, utilizând denumirea comercială Mansarda Mea, au semnat mai multe contracte de investiție, începând din anul 2011, pentru construcția a trei mansarde pe str. Minsk 49/1, Minsk 49/2 și Zelinski 20, din municipiul Chișinău. Totuși construcția niciunui din aceste imobile nu a fost terminată, chiar dacă persoanele păgubite au plătit practic integral prețul apartamentelor.

Unii investitori au încercat să recupereze banii. Totuși, chiar dacă au obținut o decizie definitivă a instanței de judecată, la conturile întreprinderilor BT Invest și Alef-Imobil nu mai erau bani.

În 2014, fostul prezentator al emisiunii AutoExpert, Andrei Tabuică, împreună cu soția sa, Mariana Tabuică (Cebotari), au fost învinuiți de investitori de implicare în această schemă de escrocherie legată de vânzarea mansardelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente