Grigore Belostecinic a fost reales pentru a treia oară în funcția de rector al Academiei de Studii Economice

collageasem

Miercuri, 12 aprilie 2017, începând cu ora 8:00 până la 16:30 în Holul Aulei, bl. A, ASEM, a avut loc alegerea noului rector al universității. Dintre cei doi candidați eligibili, Grigore Belostecinic și Rodica Hîncu, a fost reales rectorul prezent al universității.

Grigore Belostecinic este ales pentru a treia oară consecutiv în poziția de rector al Academiei de Studii Economice

„Alegerea Dvs., pentru a treia oară consecutiv, în funcţia de Rector al ASEM, este un prilej fericit pentru a constata că anii pe care i-aţi consacrat promovării principiilor de care Vă conduceţi sunt ani de realizare cu dăruire a sarcinilor asumate – cea de formare a generaţiilor noi, de avansare a societăţii cunoaşterii. Remarcăm, în acest context, dezvoltarea, cu sprijinul Dvs., a bunei conlucrări dintre cercetătorii economişti din ASEM şi AŞM, constructivitatea abordărilor şi soluţiilor propuse întru binele ţării” spune Grigore Duca, pe pagina oficială a Academiei de Științe a Moldovei.

Vedeți mai jos CV-ul noului vechiului rector

Grigore BELOSTECINIC , dr. hab., prof. univ., academician.

În Decembrie 2016, anticorupție.md a analizat averile, afacerile și interesele rectorilor celor mai importante universități din Moldova. Vedeți mai jos ce scria anticorupție atunci despre Grigore Belostecinic.

Grigore Belostecinic, ASEM: „Am renunțat definitiv la politică, nu am niciun angajament față de nimeni”

Grigore Belostecinic este rector al Academiei de Studii Economice încă din 2001.  De pe urma activității din cadrul ASEM, Grigore Belostecinic a încasat în 2015 venituri de aproape jumătate de milion de lei. Potrivit declarației de avere, salariul lunar pe care l-a obținut în calitate de rector a fost de circa 26.600 de lei. Alte 124.000 de lei le-a obținut în calitate de academician la Academia de Științe a Moldovei: indemnizație – 48.000; pentru „proiecte europene” – 48.000 sau proiecte de cercetare la Institutul de Biologie a AȘM – 28.000. 23.280 de lei au constituit pensia pentru întreținerea copilului minor, 9.600 de lei – bani luați în calitate de conducător de teză de doctorat la Universitatea din Comrat, iar 17.384 de lei a fost salariul obținut în calitate de deputat, funcție pe care a ocupat-o pentru un timp foarte scurt. Totodată, rectorul a acordat servicii de consultanță în sumă de 29.950 de lei companiei Transservice SA, care activează în domeniul comerțului și transportului de călători.

Grigore Belostecinic a declarat două apartamente, unul de 46,8 metri pătrați și altul de 28 de metri pătrați, două contrucții nelocative, un depozit bancar de aproape jumătate de milion de lei și un împrumut de 777.428 de lei. Academicianul nu a trecut pe hârtie terenuri sau mașini. În declarațiile de venit anterioare, el arăta că deține un teren de 600 de metri pătrați în Dănceni, parte a Cooperativei agricole „Dolna”. Ulterior, această proprietate dispare din declarații. Rectorul nu a indicat însă dacă a vândut sa nu acest teren. „A fost transmis băiatului soției mele, prin moștenire, odată ce ea a decedat. Deja el este proprietar”, ne-a declarat Grigore Belostecinic.

Rectorul ASEM a luat alte 152.000 de lei printr-un contract de împrumut de la Moldcredit SRL, întreprindere mixtă în care deține 13% din acțiuni. Moldcredit SRL este o întreprindere de finanţare a afacerilor mici, înregistrată în august 2010. În compania cu un capital social de 8,2 milioane de lei, Belostecinic îi care în calitate de parteneri pe Dumitru Ursu, Gheorghe Ursu (administrator), Victor Avram, Dumitru Sofroni, Victor Sturza şi Michel Steger din Elveţia. Potrivit unui raport financiar prezentat în 2012 de Biroul Naţional de Statistică, firma a avut un venit de aproape șase milioane de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente