În scopul de a nu restricționa traficul aerian pe Aeroportul Chişinău, „Avia Invest” a identificat soluția optimă și a luat decizia de a reconstrui a doua pistă. Prin urmare, noua pistă de aterizare/decolare va avea o lungime de 2400 m şi lăţime de 45 m iar zborurile vor fi operate non stop.

Respectiv, pe perioada reconstrucției pistei de bază (3590 m), cursele vor fi operate pe pista nou construită. Astfel, în caz de necesitate zborurile vor fi dirijate pe ambele piste, ceea ce va conduce la o funcționare mai dinamică a aeroportului.

Actualmente, se desfășoară lucrările de terasament pentru ca pista să fie extinsă la 45m cât și procesul de stabilizare a solului și aplicare a straturilor de beton. Lucrările sunt realizate sub aceeaşi exigenţă strictă aplicată şi în cadrul proiectelor realizate la alte cele mai mari aeroporturi Europene, cu respectarea celor mai înalte standarde. Astfel, sunt implicaţi circa 150 de lucrători şi 50 unităţi de tehnică specială. Amestecurile de beton sunt produse de uzina giganţilor construcţiilor „Strabag Grup”, utilată cu propriul laborator şi instalată nemijlocit pe Aeroportul Internațional Chișinău.

a31e21f2-c390-4591-9e72-4ba469644b84

În prezent, se lucrează pe 100 mii m2 ce includ teritoriul pistei a doua, căilor de rulare şi a peronului, suprafeţe care sunt reînnoite integral.

La reconstrucţia acestor obiecte participă întreprinderea autohtonă „Exfactor-grup”, în colaborare cu „Strabag Grup”- compania germană cu renume mondial. De-a lungul experienţei sale de peste 150 de ani, „Strabag Grup” a realizat mai mult de 200 proiecte specifice construcţiilor aeroportuare ce sunt cunoscute la nivel mondial, şi anume la aeroporturile Berlin, Köln, Praga, München, Frankfurt, Düsseldorf, Soci, Sofia, Domodedovo, etc.

Actualmente, lucrări de reparaţie şi reconstrucţie se desfăşoară simultan în mai multe direcţii şi cuprind aria atât a terminalului cât şi a aerodromului. O parte din obiectivele propuse au fost deja realizate cu succes, Avia Invest implementând cele mai eficiente soluţii astfel încât Aeroportul Internaţional Chişinău să se menţină ca unul dintre cele mai moderne şi sigure aeroporturi din regiune.

c80587cb-1cee-4385-9f71-f5cc58bbc8ad

IMG_8931

IMG_8967

IMG_8968

MAIN (2)