Te-ai săturat să adaugi diacritice manual? 3 platforme care te ajută să automatizezi procesul

Diacritice
Foto: Bucuresti FM

În fiecare an, perioada lucrărilor de licenţă şi a referatelor de tot felul este momentul în care o mulţime de utilizatori dau buzna pe Internet pentru a căuta un editor de text care pune automat diacritice.

Cei de la playtech.ro vin în întâmpinarea celor interesaţi de adăugarea automată de diacritice cu acest articol, în care prezintă două moduri de a converti textele: un soft care trebuie descărcat şi două site-uri care oferă un astfel de serviciu.

Diacritice.com

 

diacritice1

Primul site este diacritice.com şi adaugă automat diacritice unui text de maximum 3.500 de caractere. Desigur, puteţi să modificaţi un text mult mai mare, dar trebuie să-l despărțiți în bucăţi de maximum 3.500 de caractere.

Acolo unde site-ul are dubii în privinţa formei pe care ţi-o doreşti (exemplu: fereastra/fereastră), cuvântul este marcat grafic şi eşti invitat să alegi forma dorită. Site-ul de adăugare automată de diacritice este public încă din 2007.

Diacritice.opa.ro

 

diacritice2

Softul AutoCorect

diacritice3

Softul de adăugare automată a diacriticelor poartă numele AutoCorect, este gratuit şi disponibil pe siteul softset.ro. Programul adaugă, în doar câteva secunde, diacritice unui text de peste 100 de pagini. Softul merge în sistemele de operare Windows 2000 Windows NT, Windows Xp, Windows Vista, Windows 7 şi suportă diverse tipuri de fişiere (DOC Word Office 97-2002, RTF, SUB, SRT, TXT, HTML, UTF-8, UTF-16).

Pentru ca totul să meargă bine, trebuie să aveţi 225 MB RAM liberi şi un procesor mai mare de 500MHz. Pe lângă adăugarea automată de diacritice, softul poate fi folosit şi pentru corecţii ortografice şi de punctuaţie.

Interesant este că autorii softului au decis să pună la dispoziţia utilizatorilor, pe lângă varianta contemporană, cu regulile ortografice în vigoare, şi o versiune care corectează după versiunea clasică, adică după regulile ortografice anterioare anului 1993, când Academia Română a decis revenirea la grafia cu  în loc de Î în interiorul cuvintelor (excepţie fac literele de după un prefix, ca în exemplul: neînfricat) şi la formele sunt, suntem, sunteţi în loc de sînt, sîntem, sînteţi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente