Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare.

„Promovăm frumosul: situri culturale și istorice, case tradiționale, locuri importante pentru tine și comunitatea ta. Locuri ce merită cunoscute, adorate, protejate și păstrate pentru viitoarele generații” spune Victor Popovici, unul din inițiatorii campaniei.

locul11

Din 1991 până în prezent doar în orașul Chișinău au fost distruse în jur de 80 clădiri istorice, în timp ce peste 70 construcții istorice sunt ruinate sau în stare avansată de degradare. Siturile istorice, precum rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, suferă de pe urma intervențiilor iresponsabile, ignoranței, excavărilor ilegale dar și proastei gestionări, ceea ce în ansamblu distruge din potențialul locului și totodată servește drept impediment în calea eforturilor de a fi inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Ignoranța și neglijarea patrimoniului cultural imobil se datorează atât insuficienței de informare a cetățenilor dar și faptului că cetățenii nu se prea identifică cu siturile culturale și istorice ce îi înconjoară.

Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare. Unul din obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există.

Campania #LoculAcestaConteaza este inspirată de un proiect similar din Statele Unite, numit #ThisPlaceMatters și inițiat de Agenția Națională de Conservare a Patrimoniului din SUA.

Proiectul #LoculAcestaConteaza este realizat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Mai multe despre campanie vedeți pe pagina de Facebook: Locul acesta contează

locul5

Moș Ion în fața casei sale, ridicate în 1917, Orhei.

locul4

Ioana și fântâna tradițională din fața casei, Butuceni, Orhei

locul3

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, amenințată de ignoranță și intervenții distructive.

locul2

Dintre sutele de mori de vânt ce au existat cândva în Basarabia, astăzi avem doar patru. În imagine vedem moara din Beșalma, Găgăuzia, unica moară intactă din Moldova.

locul1

Conacul familiei Lazo, ridicat în a doua jumătate a secolului XIX. Localitatea Piatra, raionul Orhei.