(video) PepsiCo și-a retras cel mai recent spot publicitar cu Kendel Jenner. Ce spun experții în publicitate din Moldova

Pepsi_Jenner_cropped
Foto: breitbart.com

Compania PepsiCo a luat decizia de a retrage și a stopa promovarea spotului în care figurează Kendall Jenner. După publicarea acestuia au apărut numeroase reacții negative și critici la adresa companiei, aceasta fiind învinuită că ar exploata și submina tema protestelor. Deși a fost șters de pe Youtube, numeroase copii ale spotului pot fi găsite cu ușurință pe Internet.

„Pepsi a încercat să promoveze un mesaj global de unitate, pace şi înţelegere“, a precizat compania americană într-un comunicat oficial ce a fost dat publicității miercuri, scrie meduza.io. „În mod clar, am ratat acest obiectiv şi ne cerem scuze pentru asta. Nu am dorit să tratăm cu lejeritate niciuna dintre chestiunile serioase. Am eliminat acest conţinut şi am stopat toate lansările sale viitoare.”

Compania Pepsi a prezentat, de asemenea, scuze publice modelului Kendall Jenner.

Pe 3 aprilie, PepsiCo a lansat un spot în care este prezentată o acțiune de protest, iar la finalului videoului apare și o imagine cu un cordon de polițiști. De-a lungul spotului observăm cum mișcării protestatare i se alătură un violoncelist (un bărbat cu înfățișare asiatică), o femeie-fotografă ce poartă hijab și modelul Kendall Jenner, sora mai mică a lui Kim Kardashian. La final, Kendall Jenner se apropie de un polițist și îi întinde o cutie de Pepsi Max. Poliţistul zâmbeşte, iar mulţimea începe să aplaude şi să strige de bucurie.

Spotul Pepsi a stârnit un val de reacții negative. Criticii acestuia susțin că autorii au diminuat importanţa protestelor organizate împotriva violenţelor comise de poliție, drept rezultat au lansat un material superficial, ce nu are nicio legătură cu realitatea.

Câteva din reacțiile de pe rețelele de socializare:

Am decis să întrebăm și câteva persoane care activează în domeniul advertisingului autohton pentru a afla părerea acestora vizavi de spotul dat.

 

title417941942Eugen Boico, director general al agenției de publicitate „Publicis Moldova”
E un caz clasic de o idee ambițioasă redusă la ridicol printr-o execuție de compromis impusă de norme corporative. Și parcă e o revoluție, dar totuși una așa, mai pozitivă, pentru că totuși e Pepsi. De ar fi acest spot „true” până la capăt, filmat la un protest din Moldova de către Macar Severin, cu mai mult imperfect, mai multă relație între eroi și mai puțin Pepsi, ar fi un spot de Cannes.

 

title512119096

 

Viorel Mardare, regizor și scenarist la atelierul „Sergiu Prodan PR & Publicitate”

Bravo, Pepsi, pentru curajul de a renunța la un spot pe cât de scump, pe atât de ridicol.

Apa dulce Pepsi-Cola a întârziat pe piața protestului social cu câțiva ani. Mai ales, după ultimul Super Bowl (finala campionatului american de fotbal, în timpul transmisiunii căreia secunda publicitară costă inimaginabil de mult) — unde majoritatea brandurilor s-au întrecut care-i mai social-activ decât celălalt, inclusiv concurentul nr. 1 (Coca-Cola a gătit un spot despre frumusețea diversității națiunii americane, cu sloganul „Together is beautiful”) — păi iată, mai ales după asta, să apari cu un spot în care protestul este distractiv, ușurel și conține zero calorii, a fost o greșeală. Dacă vrei să speculezi cu problema cuiva pentru a vinde niște apă dulce, trebuie să o faci delicat. Nu să filmezi un luna-park* de hipsteri și vedete pășind spre viitorul luminos cu bănculița de Pepsi în mână.

Pe grebla asta o să mai calce multă lume — moda revoluției și a protestului abia răsare. Te întorci acasă de la revoluție plin de funingine, noroi și sânge. Dar, nu-i nimic. Noul Ariel se va isprăvi și cu asta.

P.S. Observați, totuși, că am ajuns cu toții, față-n față cu un mesaj optimist, luminos și pacifist, să reacționăm ca buhaiul la peticuța roșie?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente