(foto) Campusuri universitare din Moldova: La UTM puteți admira mori de vânt, sculpturi și un havuz cu semne zodiacale

DSC_3950

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este o instituție de învățămant superior tehnic din Chișinău și este unica de acest profil acreditată de stat. Pe lângă numeroase specialități și profesori buni, universitatea se mândrește și cu un campus unic, de toată frumusețea, ce bucură atât privirile studenților, cât și a celor care vor să își petreacă timpul frumos în parcul pus la dispoziție.

Spre deosebire de alte campusuri, cel de la UTM găzduiește sculpturi, havuz, dar și un muzeu în aer liber. În Parcul Dendrologic – Muzeul tehnicii în aer liber, puteți găsi instalații tehnice, sculpturi, dar și alte obiecte ce vă vor atrage atenția.

În Parcul universității este prezentă o „Galerie a Gânditorului”, alcătuită din sculpturi ce reprezintă domeniile de activitate și pregătire profesională ale UTM, dar și simbolurile gândirii creative a societății umane. Galeria include piese ce simbolizează și primele invenții ale omului, cum ar fi aprinderea focului prin scânteie. Pe lângă aceste sculpturi a fost montată și mostră de teasc moldovenesc, sculptată în piatră.

În campus este instalat și primul tractor apărut pe meleagurile noastre, alături de primul tractor moldovenesc lansat în 1964, acesta fiind găsit și restaurat de către studenții UTM. Cele mai multe dintre piesele din acest parc au fost realizate de către studenții și profesorii universității, la catedrele și laboratoarele Universității Tehnice. Pe terenul universității, pot fi admirate și elicoptere, dar și tramvaie, unul dintre acestea fiind tras de cai realizați din metal.

DSC_3952

În 2012, cu susținerea Universității Tehnice a Moldovei au demarat lucrările de implementare a proiectului „Le gardien des souvenirs” prin producerea unei ediții limitate de bănci pentru a fi amplasate în Parcul Dendrologic al UTM. Băncile întrunesc plastic două simboluri universale (simbolul inimii și cel al infinitului) care formează o armonie menită să păstreze și să protejeze amintirile celor care s-au așezat și au trăit o emoție.

DSC_3946

Pentru dirijarea mișcării unui satelit și vizualizarea lui cu ajutorul telescopului sunt construite două edificii amplasate pe teritoriul Parcului – Muzeu, care este iluminat pe timp de noapte cu ajutorul a câtorva surse de energie regenerabilă: instalații eoliene și solare.

În mijlocul Parcului – Muzeu a fost amenajat un havuz înfrumusețat cu cele douăsprezece figurine zodiacale, asamblate prin sudură din diverse elemente metalice. Lucrarea este realizată după ideea unei studente de la Facultatea Design Industrial.

În perspectivă este prevăzută posibilitatea măririi suprafeței Parcului – Muzeu, unde vor fi amplasate o serie de case-ateliere înzestrate cu diverse dispozitive și instalații folosite de strămoșii noștri pentru confecționarea rogojinilor, covoarelor, pieselor forjate (fierării), folosirea râșnițelor pentru măcinat etc.DSC_3953

DSC_3942

DSC_3943

DSC_3944

DSC_3950

DSC_3947

DSC_3958

DSC_3957DSC_5861

DSC_5860

DSC_3970

DSC_5866

DSC_5865

DSC_5864

DSC_5863

DSC_5868

DSC_5870

DSC_5872

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente