La Chișinău se lansează un nou proiect de instruire în domeniul IT ca o alternativă a sistemului educațional de stat

brain11

Fondul ucrainean BrainBasket în colaborare WNISEF si IHUB Chișinău lansează în Chișinău proiectul social Technology Nation, ce își propune să dezvolte educația în domeniul IT în regiune.

Technology Nation – este un proiect de formare în domeniul IT al fondului BrainBasket, ce servește drept o alternativă a sistemului educațional de stat. Proiectul este gratuit și se bazează pe 2 grupe de vârste – adulții cu vârsta cuprinsă între 23 și 30 ani, persoane care doresc să își schimbe profesia în domeniul IT, și copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani, programarea ajutându-i să-și dezvolte gândirea logică.

Tehnology Nation
Tehnology Nation

Înregistrarea pentru proiect poate fi efectuată pe următorul link: Technology Nation

Technology Nation Adults

tehno

Sunt o serie de cursuri prin care sunt predate bazele programării, programul studiat fiind bazat pe cel al Universitatății Harvard. Participarea în cadrul proiectului nu necesită cunoștințe tehnice, unica cerință fiind posedarea limbii engleze cel puțin la nivelul upper-intermediate.

Pregătirea durează 4 luni și a fost creată după formatul „blended learning” (însușire mixtă), ce presupune munca independentă în baza materialelor cursului, ce sunt amplasate online, și lecții ținute de mentori experimentați. Acest lucru le permite participanților să asimileze cunoștințe de bază, ce le vor fi folositoare în munca și studierea ulterioară a domeniului IT.

Technology Nation Kids

save1

Este un curs destinat elevilor ce durează 3 luni. În acest timp copiii invață principiile de baza a informaticii și a programării. Cursul este centrat pe folosirea limbajului de programare pentru copiii „Scratch” (elaborat de Universitatea Tehnologică din Massachusetts) învățătorii bazându-se pe practică.

Timp de un an de activitate al programului Technology Nation în Ucraina, au fost deschise 48 de centre de predare, au fost instruiți peste 1900 de adulți și 170 de copii. Cursurile sunt gratuite și nu necesită cunoștințe în domeniul IT. În Moldova proiectul va fi pornit în baza susținerii Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și IHUB Chișinău.

În scurt timp BrainBasket planuiește să lanseze „hub-uri” în Europa centrală și de vest.

„În Moldova trăiesc mulți tineri activi, ce sunt dornici să activeze în domeniul IT. Noi suntem bucuroși să le oferim posibilitatea să facă primii pași în sfera IT atât maturilor, cât și copiilor” a spus Ilia Onișenco, conducătorul proiectelor fondului BrainBasket.

brain1

„Acest proiect a avut succes în Ucraina, noi am căpătat experiență și acum lansăm acest curs și în alte țări, începând cu Moldova” a mai adăugat el.

„Fondul BrainBasket are scopul de a se dezvolta la nivel internațional și noi suntem bucuroși că prima țară din cadrul dezvoltării internaționale a devenit Moldova. Sunt sigur că proiectul va avea o influiență pozitivă nu doar asupra viitorilor programtori IT, ce vor urma cursul, dar și în general asupra economiei țării” a adăugat Vladimir Liulica, directorul fondului BrainBasket.

„Dezvoltarea educației IT este o prioritate a Western NIS Enterprise Fund. Sfera IT este una din cele mai întrebate și bine plătite în Moldova, dar pregătirea profesională în domeniul dat rămîne în urma de la cerințele pieții. Anume din acest motiv WNISEF împreună cu IHUB Chișinău a susținut inițiativa celor de la BrainBasket de a deschide școala Technology Nation. Noi suntem siguri că cunoștințele primite în cadrul proiectului, vor lărgi oportunitățile profesionale ale participanților, vor ajuta la crearea startup-urilor și la dezvoltarea industriei IT din Moldova” a comunicat Andrei Sorohan, coordonatorul programului de liderism economic Wester NIS Enterprise Fund.

IHUB Chisinau s-a recomandat ca un punct de atracție pentru comunitatea IT din Moldova și își asumă continuitatea eforturilor în dezvoltarea sectorului prin programul Techonology Nation Moldova.

Proiectul este de tip pilot si va contine patru cursuri de programare, două pentru adulți, și două pentru copii. „Am decis sa organizăm cursurile pentru copii la IHUB, pe când cele pentru adulți în incinta noului creat Centru de Excelență, Tekwill”, a comunicat Traian Chivriga, coordonator de proiect Technology Nation Moldova și manager IHUB Chișinău.

Chișinău cursurile pentru adulți va avea loc în incinta Centrului de Excelență Tekwill, situat pe adresa Studenților 9/11 iar cursurile pentru copii în cadrul spațiului IHUB ce poate fi găsit la adresa str. 31 August 1989, 78.

Înregistrarea pentru proiect poate fi efectuată pe următorul link: Technology Nation

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente