(foto) A fost lansată aplicația prin care putem cunoaște monumentele culturale din Chișinău. Cum funcționează aceasta

collage

În Chișinău sunt sute de monumente arhitecturale cu o valoare istorică deosebită. Inițiativele de a le face cunoscute legendele, dar și istoria, sunt tot mai multe, de la ușile Anettei Dabija, până la descoperirile urbane ale Anastasiei Taburceanu. O nouă inițiativă se realizează în prezent datorită unei echipe de entuziaști care au lansat o aplicație ce ne dezvăluie informații despre monumente în baza unui cod QR atașat pe plăcuțele clădirilor respective.

„Discutam cu niște prieteni despre cum se numește Arcul de Triumf din centrul Chișinăului. De fapt, numele original este „Porțile sfinte”, pentru că pe timpuri, în locul Guvernului era Mitropolia, iar mitropolitul, când se ducea la sobor, trecea pe sub Porțile sfinte”, povestește Ghenadie Cernei, antreprenor și co-fondatorul Moldova Knowledge Hub, despre modul în care a apărut ideea creării aplicației „Chisiknow”. Organizația din care face parte se ocupă în mod voluntar de realizarea aplicației respective.

Ideea

Aplicația este simplu de utilizat. Printr-o simplă scanare a codului QR de pe indicatorul clădirii, utilizatorului îi apare pe telefon informația scrisă, fotografii și videouri despre obiectivul istoric pe care îl are în față. Toată informația este colectată din surse precum: oldchisinau.com, monument.sit.md, istorici și experți. În acest sens, inițiatorii ideii vor colabora în viitor și cu cei de la orasulmeu.md.

 

Screen-Shot-2017-01-02-at-11.13.01-AM-1024x581

Echipa

La idee, conținut, dezvoltare, coding, implementare, cercetare, investire de timp și încredere au contribuit Sergiu Porcescu, cofondator Moldova Knowledge Hub, Valentin Bragaru – fondator la Redcast SRL, co-director la Founder Institute Chisinau, Andrei Cernenco și Ghenadie Cernei – parte a echipei Moldova Knowledge Hub, o organizație care dezvoltă diverse proiecte IT.

„Noi am investit timpul și banii noștri în realizarea aplicației. Este o activitate de voluntariat. Am avut niște costuri pe care ni le-am asumat. Ulterior, am avut suport din partea site-urilor de unde am preluat informația, de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, de la direcția Cultură a municipiului Chișinău. Lucrăm la această idee încă din luna noiembrie”, povestește Ghenadie. El mai spune că pentru a continua dezvoltarea aplicației își doresc să atragă fonduri externe.

DSC_5721

 

app-desc-2

Susținere financiară din partea Primăriei în valoare de 30 000 de lei

Vă întrebați cum au apărut codurile QR pe indicatoare? Pentru obiectivele vizate, care sunt pentru început 23, autorii ideii reinstalează plăcuțele indicatoare. Pe cele noi, pe lângă numele clădirii, anul construcției și numărul de identificare în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat, este indicat și un QR cod specific. Costul reinstalării unei plăci depinde de mărimea sa și variază între 500 și 800 de lei. Primăria municipiul Chișinău a alocat 30 000 de lei pentru această etapă a proiectului.

Plăcile pentru cele 23 de obiective vizate inițial sunt în producere. Câteva deja au fost instalate, însă pentru că este în mare parte o muncă voluntară, un termen exact de finalizare a acestei etape nu poate fi stabilit.

 

17555200_10210232017655007_659497421_n

Lista tuturor obiectivelor inițiale

# Monumentul lui Ștefan cel Mare

# Porţile Sfinte

 

17505836_10210232017735009_1259039105_n

# Catedrala Naşterea Domnului

# Clopotniţa

# Scara Cascadelor

# Castelul de apă cu foișor de foc – Muzeul Orașului

# Vila urbană a lui Vladimir Herţa

 

17555527_10210232017535004_2031913744_n

# Clădirea fostei Dume orăşeneşti/Primăria orașului Chișinău

# Biserica Schimbarea la Faţă a Mântuitorului

# Clădirea fostei Camere Fiscale

 

17555453_10210232017695008_1868284728_n

# Strada pietonală Eugen Doga

# Biserica Sfântul Ilie și Stâlpul lui Ștefan Nour

# Casa eparhială

# Hotelul „Palas”

# Biserica luterană

# Farmacia lui Pautinskii

# Hotelul Bristol

# Sinagoga corală

# Casa de comerț a fraților Petr și Alexandr Fitov

# Casa nobilimii

# Piața Marii Adunări Naționale

# Muzeul Național de Artă din Moldova

# Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”

DSC_5716

Alegerea acestora s-a făcut în mod aleator. Autorii ideii spun însă că își doresc o extindere cât mai mare a numărului de monumente disponibile în aplicație.

Funcționalități

„Chisiknow” poate fi descărcată atât pentru dispozitivele ce operează pe Android cât și pe cele pe iOS. Este gratuită și pune la dispoziția utilizatorului informație în trei limbi: română, engleză și rusă. În prezent, traducerile sunt făcute de voluntari amatori. „Ne dorim, pe viitor, să avem traduceri profesioniste pentru toate obiectivele”, spune Ghenadie Cernei.

1242x2208bb

O altă funcționalitate a aplicației este faptul că dispune de o hartă pe care puteți vedea obiectivele istorice din apropiere și cu ajutorul căreia vă puteți deplasa spre ele. Clădirile pot fi vizualizate în aplicație și în mod street-view. Fiecare informație publicată în „Chisiknow” poate fi apreciată de utilizatori prin calificative, acestea generând un feedback către dezvoltatori.

Se caută voluntari

Autorii proiectului spun că își doresc să aibă susținerea mai multor oameni cărora le place ideea. Astfel, ei lansează un apel pentru voluntari care ar putea să facă traduceri din limba română în limbile rusă și engleză. Dacă sunteți interesați, puteți contacta organizatorii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente