(video, grafic) Recensământ 2014: Numărul cetățenilor români și a celor care vorbesc româna este în creștere

Jpeg
Foto: Jpeg

Biroul Național de Statistică a prezentat pe 31 martie datele finale ale Recensământului populației și locuințelor din 2014. Printre principalele aspecte s-a prezentat structura populației pe sexe, vârstă, etnie și limba vorbită.

Directorul BNS, Vitalie Valcov spune că gradul de acoperire a recensământului la nivel de țară este de 91 la sută, pe când în orașul Chișinău acest indicator este de doar 59%.

Astfel, datele recensământului arată că în total sunt 2.804.801 față de 2.383.332 în 2004.

populatia

populatia2

La structura populației pe vârste s-a înregistrat o creștere doar la persoanele din categoria celor peste vârsta aptă de muncă. Pe când la copii și adolescenți s-a înregistrat o descreștere cea mai mare de 3,4. Graficul care accentuează tendința că populația Republicii Moldova se află în proces de îmbătrânire.

populatia3

Totodată, predominant populația țării este de sex feminin, bărbați fiind 48,2%, iar femeile sunt 51,8 la sută. Adică la o sută persoane de sex feminin revin 93 de persoane de sex masculin.

populatia4

Recensământul a mai arătat că 75% dintre cetățeni se consideră moldoveni, iar 7% români.

populatia5

Limba moldovenească a fost declarată drept limba maternă de 52,7 la sută dintre cetățeni, limba română de 23,2%, iar rusă de 13,5%.

populatia6

Menționăm că rezultatele recensământului au fost publicate la o distanță de trei ani. Iar, în cadrul acestuia în premieră s-a desfășurat o cercetare post-recenzare care a avut obiectivele de a:
# Estima gradul de acoperire a recensământului
# Estimarea erorilor de conținut

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente