„Eu vreau și pot” – o campanie națională care promovează integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități

dsc03393_1505055
Foto: motivatie.md

„Eu vreau și pot” – este o campanie națională care își propune să informeze și să încurajeze angajatorii prin prezentarea istoriilor de succes ale tinerilor angajați în câmpul muncii.

Vladimir Andreev, un tânăr cu dizabilități, a povestit despre istoria sa de succes privind angajarea în calitate de office manager la o companie. A vorbit despre dificultățile apărute în procesul de căutare a unui loc de muncă: „Angajatorii se uitau la aspectul meu fizic, la dizabilitate și nu la capacitățile pe care le posed. Am bătut la mai multe uși pentru a fi angajat, inclusiv la ANOFM. Acolo m-au încurajat să studiez și să obțin o diplomă de studii superioare. Acum sunt în prag de absolvire a universității. Cu toate acestea, am reușit să le demonstrez că sunt persoana potrivită și că pot să-mi îndeplinesc în totalitate sarcinile. Nu a fost ușor să-i conving, dar efortul pe care l-am depus își are astăzi rezultate și cu asta mă mândresc. Nu este suficient să cerem un job, dar trebuie sa facem eforturi, trebuie să demonstrăm că avem abilități pentru funcțiile dorite”.

Galina Climov, secretar Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități spune că în țară sunt aproximativ 186 de mii de persoane cu nevoi speciale, iar o parte dintre ele au nevoie de angajare. „Încadrarea în câmpul muncii schimbă calitatea vieții. Persoanele devin active și nu așteaptă suport din partea familiei sau a statului. Angajarea sporește independența persoanelor cu nevoi speciale și le poziționează ca oameni care contribuie la dezvoltarea societății. Angajarea poate combate fenomenul de discriminare și reprezintă un pas mare pentru sporirea incluziunii”, afirmă Climov.

Elena Șoimaru, șefă Secția Resurse Umane, Compania ARTIZANA spune că ei deja au o practică bună în angajare, iar în fiecare an numărul acestor persoane crește. „Noi nu avem bariere și nu discriminăm. Când devin angajați, la început, persoanele cu nevoi speciale sunt susținute, apoi ei arată motivație și rămân să muncească la noi. Activăm de peste 33 de ani și avem peste 400 de angajați. La început angajam câte 2-3 persoane cu nevoi speciale, iar în prezent avem 35 de angajați, oameni cu dizabilități”, explică Șoimaru.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă informează că în primele trei luni din 2017, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate cu statut de şomer 175 persoane cu dizabilităţi, din care 40 tineri cu nevoi speciale cu vârsta cuprinsa intre 16-29 ani. Totodata, au fost susţinute la plasarea în câmpul muncii 65 persoane cu dizabilităţi, din care 7 tineri cu nevoie speciale.

Campania „Eu vreau și pot” a fost inițiată de AO „Centrul Media pentru Tineri”, în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), cu susținerea IM Swedish Development Partner.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente