Calificările profesionale ale arhitecților și inginerilor în construcții din Moldova ar putea fi recunoscute în UE

fua_bloc9

Calificările profesionale ale arhitecților și inginerilor în construcții din Moldova ar putea fi recunoscute în țările membre ale Uniunii Europene. Jasmina Selmanovic, cercetător asociat la Centrul de Politici Educaționale din Belgrad, efectuează, în săptămâna curentă, o vizită de lucru în Moldova, pentru a discuta cu autoritățile centrale despre un proiect de recunoaștere comună a calificărilor profesionale între țările membre al Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA).

„Proiectul ce urmează a fi inițiat are la bază Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005, care prevede eliminarea obstacolelor din calea liberei circulații a persoanelor și serviciilor, prin recunoașterea calificărilor profesionale. În cadrul vizitei în țara dumneavoastră vreau să vă informez despre proiectul la care muncim și anume că acesta se referă la recunoașterea comună a calificărilor profesionale între țările membre al Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA), în care intră și Republica Moldova alături de Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania, Kosovo, Bosnia și Herzegovina”, a subliniat Jasmina Selmanovic, cercetător asociat la Centrul de Politici Educaționale din Belgrad, în cadrul întrevederii la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

„Pentru a reuși să concluzionați și să vă creați o imagine a domeniului în construcții din Republica Moldova vă vom oferi informații despre cadrul normativ și legislativ existent în țara noastră, cu referire la calitatea în construcții, accesul și exercitarea activităților profesionale de arhitect și inginer, precum și modul de atestare tehnico-profesională a specialiștilor în construcții”, a precizat Elena Bejenaru, șef al Direcției Generale arhitectură, construcții și locuințe, drept răspuns la solicitările oaspetelui.

Totodată, pentru a cunoaște mai mult despre activitatea arhitecților, Jasmina Selmanovic s-a întîlnit cu Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente