Peste 200 de copii și părinții acestora au studiat simultan limba româna și găgăuză în cadrul unui program

copii-gradinita
Foto: simbol/despremoda.ro

În perioada anilor 2015-2017, în 10 grădinițe din localitățile Ceadâr-Lunga, Comrat, Vulcănești, Beșghioz și Congaz s-a studiat concomitent limba română și limba găgăuză, în cadrul programului „Integrare cu respect pentru diversitate – învățarea simultană a limbilor română și găgăuză”. 

Peste 200 de copii și părinții acestora au participat la acest program. În cadrul unui eveniment de totalizare organizat la Comrat, s-a discutat despre extinderea la nivel regional a programului de învățare simultană, dar și despre impactul programului respectiv asupra intensificării procesului de integrare a grupurilor etnice în societatea moldovenească.

Pentru realizarea cu succes a Programului de învățare simultană a limbilor au fost elaborate 16 materiale didactice moderne conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi și au fost instruiți 20 de profesori de limbă română și limbă găgăuză și 10 manageri de grădiniță din UTA Găgăuzia. De asemenea, peste 1 540 de manuale, cărți de povești și snoave, culegeri de poezii și cântece, carduri cu imagini și CD-uri au fost distribuite în grădinițele beneficiare.

Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Educației se spune că instituția salută și sprijină interesul manifestat atât de către conducerea UTA Găgăuzia, cât și de către cetățenii vorbitori de limbă găgăuză, pentru studierea limbilor română și găgăuză. „Impactul acestui proiect va contribui la intensificarea integrării tuturor cetățenilor în viața socială din Republica Moldova. Este un program important care ar putea fi extins și asupra celorlalte minorități naționale”, a subliniat viceministra Educației, Elena Cernei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente