Proteste masive în Belarus împotriva taxei impuse șomerilor. Zeci de activiști ai opoziției au fost arestați

_95314607_mediaitem95314606
Foto: Reuters

Mii de oameni au sfidat o interdicție de a protesta în Belarus contra așa-numitei „Legi împotriva parazitării sociale” și au ieșit astăzi, 25 martie, pe străzile din Minsk. Marșul a avut loc în ziua celebrării celei de-a 99-a aniversări de la proclamarea Republicii Populare Belarus. Potrivit presei internaționale, zeci de activiști ai opoziției au fost arestați.

Marșul de azi este parte dintr-o serie largă de proteste care au loc timp de câteva săptămâni. Oamenii protestează împotriva unei legi care îi obligă pe cei neangajați timp de șase luni să plătească o taxă de 230 de dolari. Deși președintele Lukașenko a suspendat taxa în acest an, el spune că nu o va scoate din uz, întrucât aceasta impune o disciplină de lucru. Protestatarii, în schimb, susțin că legea îi pedepsește pe cei care nu-și pot găsi un loc de muncă.

Marșul a fost numit „Ziua Libertății” evocând Belarusul independent, care a durat doar șase luni după obținerea independenței în anul 1918. Zeci de activiști au fost reținuți. Unul dintre aceștia, Vladimir Nekilayev, a fost reţinut de forţele de ordine înaintea protestelor antiguvernamentale programate, aparent fiind o tentativă a autorităţilor de a descuraja manifestanţii.

Photo Credit: Reuters
Photo Credit: Reuters

La începutul acestei luni, Lukașenko a declarat că oamenii care au lucrat mai puțin de 183 de zile, nu vor trebui să plătească taxa în acest an, iar cei care au plătit-o deja anul trecut, vor fi compensați în cazul în care își vor un loc de muncă. Conform rapoartelor, 470.000 de oameni ar fi trebuit să plătească această taxă, dar numai 50.000 au făcut acest lucru.

Anterior, peste 60.000 de oameni au semnat o petiție împotriva legii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente