Experții recomandă: Șapte modalități prin care puteți contribui la prevenirea suicidului

5926972495
Foto: stocksnap.io/Morgan Sessions

Specialista în psihologie, Ana Niculăeș, și specialista în suicidologie, Liuba Ceban, au lansat o serie de recomandări și sfaturi pentru toți cei care vor să contribuie la prevenirea suicidului. „Trebuie să fim conștienți de faptul că fiecare dintre noi poate fi la un moment dat confruntat cu realitatea de a fi în poziție de salvator a unei vieți. Avem nevoie să ne mobilizăm cu toții ca să știm cum să ne dăm seama dacă cineva este în pericol de suicid și ce să facem în acest caz. O persoană informată și echipată poate face mare diferență în acest sens”, spun specialistele.

# Oferiți compasiune

Persoanele care au avut tentative de suicid, supraviețuitorii suicidului și familiile care au pierdut cineva drag din cauza suicidului au nevoie de compasiune. Aici nu este loc pentru a judeca, a învinui sau de a lua prea ușor situațiile lor. Deseori, din neștiință de cauză marginalizăm astfel de persoane și familiile lor în timp ce la moment ei au nevoie de comunitate cel mai mult, au nevoie de înțelegerea, susținerea și prezența noastră în acele momente cumplite. Poate nu știm ce putem face în astfel de cazuri, dar sigur putem încuraja persoanele spunând că suntem alături și că ele nu sunt singure. Ținând cont de natura devastatoare a suicidului ca fenomen și sentimentul de totală neajutorare legat de el, doar oferind compasiune putem contribui la cicatrizării rănii emoționale a persoanelor ce trec prin momente cumplite. Ele au nevoie de susținerea și de înțelegerea noastră fără a fi judecați. De noi depinde dacă noi îi ajutăm să se simtă confortabil să discute despre durerea lor emoțională. În astfel de momente este nevoie să asculți, să pui întrebări bune, care dau de înțeles persoanei că tu chiar vrei să o asculți. Și procesul de ascultare aduce ușurare. Nu sunt recomandate sfaturile și nici expresii de genul „lasă că o să-ți treacă”, „totul va fi bine” , „viața este frumoasă”, etc. Invităm persoana la o cană de ceai și ascultăm, ascultăm, ascultăm. Minimum o oră.

#Învățați semnele presuicidare

Persoanele care sunt predispuse riscului de suicid de cele mai multe ori transmit anumite mesaje, care pot deveni semnale de alarmă. Aceste mesaje de cele mai multe ori sunt voalate, sunt unele frânturi din stările interioare, pe care le observăm noi și pe care ar trebui să știm să le înțelegem corect aceste informați. Aceste semne pot fi:
# Persoană menționează că nu mai are motive să trăiască, se simte o povară pentru alții, are sentimentul că se simte blocată, resimte o durere sufletească de nesuportat.

# Denotă anumite comportamente: este mai agitată, manifestă agresivitate, este mai retrasă, își ia rămas bun de la persoane, donează propriile lucruri, are schimbări legate de somn sau pofta de mâncare.

# Manifestă schimbări de dispoziție: deprimare, neliniște, nu are chef de nimic, este iritat sau extrem de furios.

# Sub influența unor astfel de stări informația plasată pe rețele de socializare ar putea fi: gândurile negative de disperare, descurajare, neajutorare, decepție, dar și referire directă la moarte, metode de suicid sau suicid.
În astfel de situații se recomandă să încercați să invitați persoană la un dialog sincer.

# Discutați despre gânduri suicidare

Dacă observați unele semne presuicidare la persoană, întrebați direct dacă aceasta are uneori dorința de a muri. Întrebați dacă ea s-a gândit și la suicid și dacă se gândește și cum și când vrea să o facă. Cu cât mai clar este planul prezentat, cu atât pericolul este mai mare. Atunci când discutați despre asta nu înseamnă că într-o anumită formă îl/o încurajați să o facă, mai degrabă prin deschiderea canalului de comunicare îi transmiteți persoanei preocuparea voastră, iar acest lucru crează apropiere emoțională.

# Ascultați și iarăși ascultați

Atrageți atenția la modul în care persoana se exprimă. Prin faptul că ascultați creați conectare și acest lucru ajută la depășirea sentimentului de singurătate pe care de cele mai multe ori este resimțit de persoanele care au idei suicidare. Oferiți un cadrul de ascultare activă, în care persoană să se poată simți înțeleasă. Puneți întrebări deschise, de genul „Ce te doare cel mai mult la moment?”. Fiți atenți la lucrurile care se spun și în mod special la cele care rămân nespuse.

# Fiți conștienți că oricine poate fi afectat

Suicidul ca fenomen sporește anume când este invizibil. Avem senzația că acest lucru nu poate să se întâmple cu persoane dragi, cu cei ce mereu ne fac să râdem, cu elevi care învață bine sau cu persoane care au o profesie bună. Clișeele legate de anumite dificultăți emoționale sunt așa de mari încât devin o mare piedică în prevenirea suicidului în comunitate. Conștientizând acest lucru, împreună putem depune efort pentru a preveni tragedii care lasă în urmă foarte multă suferită.

# Oferiți recomandări

Ascultați ce are de spus și dacă simțiți că vă depășește situația și nu știți cum să oferiți suportul emoțional apelați la specialiști: suicidologi, psihologi, psihoterapeuți. Căutați informație despre centrele comunitare de sănătate mintală sau apelați la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului pe www.pentruviata.md

# Donați sau faceți voluntariat

Cu părere de rău în Republica Moldova nu există la nivel național un număr de telefon gratuit pentru cetățenii, care se află în situații de criză. Dar există un Chat Anonim pe pagina www.pentruviata.md, un serviciu al Liniei Verzi pentru Prevenirea suicidului, gestionate de către Asociația Obștească „Altruism”, care lucrează de 4 ani în domeniu.

Dacă doriți să fiți parte a activității vibrante și nobile de la Linie te așteptăm cu drag să vezi următoarele oportunități:

# Voluntariat la Linie. Fiecare cetățean de la 25 de ani în sus, care este din municipiul Chișinău este binevenit să aplice pentru a deveni consilier la Linie. Dacă dorești să contribui la prevenirea suicidului, poți oferi două seri libere pe lună ca să stai de serviciu și să discuți cu oamenii, care au nevoie de ajutor.Trimite  CV-ul și scrisoarea de motivare la [email protected] și vei fi invitat la un interviu.

# Susținerea financiară. Este foarte ușor și accesibil astăzi să deveniți susținători ai Liniei Verzi pentru Prevenire a Suicidului. Fără să plecați undeva, direct de pe computer sau telefon puteți dona în următoarele feluri:

  • Puteți dona 1 $ pe lună direct pe pagina campaniei de colectare de fonduri: https://www.patreon.com/pentruviatamd;
  • Prin transfer online prin Paypal (aveți nevoie de adresa email a contului oficial [email protected])
  • Sau puteți solicita la adresa [email protected] datele pentru transfer bancar;
  • Totodată, sunteți invitați să direcționați 2% din impozitul vostru pe venit către organizație. Pentru aceasta aveți nevoie de denumirea organizației (Asociația Obștească „Altruism”) și de codul fiscal – 1013620010653.

Toate resursele donate vor acoperi lansarea serviciului de susținere emoțională la telefon. Aici poate fi găsită campania pentru cei ce vor să doneze pentru echipamentul necesar.

Ana Niculăeș, Psiholog 

Liuba Cioban, Suicidolog 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente