Reacția PAS la inițiativa lui Dodon privind anularea BAC-ului: Domnule Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e”

Liliana-Nicolaescu-Onofrei-mica-847×477

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ex-viceministră a Educației, vicepreședintă PAS, a reacționat printr-un mesaj la inițiativa Președinției de a modifica Codul Electoral. Reacția vine după ce astăzi, consilierii prezidențiali Corneliu Popovici și Maxim Lebedinschi au prezentat noua inițiativă legislativă privind modificarea modalității susținerii examenului de BAC.

„Am asistat astăzi la o dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă.

O parte a acesteia a fost făcută de președintele Dodon, în postarea sa de astăzi de pe Facebook. Cu a doua parte, s-au distins, în conferința de presă de azi, consilierii săi. Mă opresc doar asupra primei părți.

Așadar, ce nu știe dl. Dodon și, se pare, nici nu-și dă seama că nu știe? Să o luăm pe puncte:

  • Dodon spune că proiectul său de inițiativă legislativă privind modificarea modalității de susținere a bacalaureatului în Republica Moldova propune o noutate: ca „fiecare elev, fără excepție, să primească la încheiere a studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, absolvenții de liceu care nu au reușit să susțină acest examen primesc acest certificat. Dumnealui, după toate, nu știe că acest lucru e prevăzut clar în Codul educației, art. 31, p. 12: „Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar”.
  • Dodon mai propune ca „liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau săd ea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului.
  • Dodon susține că ar fi bine ca, „în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil”. Președintele Dodon nu știe că, și astăzi, examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport.

Și, apropo, domnule Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e”.

A doua porție de incompetență, furnizată la conferința de presă a consilierilor, penibil de dezlânată, împănată cu falsuri și dezinformări, nici măcar nu merită atenție”.

Taguri: #BAC 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente