Elevii și studenții basarabeni iau atitudine față de noua Metodologie de admitere la studii în România

osb
Foto:Facebook/OSB Timișoara

Elevii și stundenții din Republica Moldova, ce preconizează sau își fac studiile în România, sunt preocupați de noile prevederi apărute în proiectul Metodologii de școlarizare a românilor de pretudinteni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România, pentru anul de studii 2017 – 2018, publicată recent pe site-ul Ministerului Educației Naționale din Romania.

Datorită faptului că Metodologia dată reprezintă un model provizoriu, iar Ministerul Educației Naționale din România este deschis spre noi propuneri, studenții basarabeni din România au decis să ia atitudine. Astfel, mai multe organizații ale studenților basarabeni din România redactează o propunere în baza analizei proiectului noii Metodologii.

Artur Ţventarnîi, președinte OSB Timișoara spune că acest document cadru aduce cu sine unele propuneri de modificări ce au dat startul unor dezbateri foarte aprinse în mediul online. „Cea mai controversată este dispoziția care stabilește că începând cu anul academic 2017/2018 etnicii români din câteva țări printre care și Republica Moldova, ar trebui să aplice direct la universitățile dorite și eventual să suțină un examen de admitere. Această propunere poate are atât aspecte pozitive cât și negative dar pentru a putea avea o idee clară și bine formulată, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a hotărât să lanseze un studiu prin intermediul unui chestionar prin care să analizeze care ar fi fost reacția actualilor studenți din Moldova, la universitățile din România, dacă aceștia ar fi trebuit să aplice direct la universitățile dorite”, explică Artur.

Acest chestionar face parte din planul de acțiune al grupului de lucru care a fost creat de ceva timp, cu participarea tuturor organizațiilor studenților basarabeni din România și care are scopul de a veni cu un demers comun atât pentru noua metodologie, dar și pentru minimizarea lacunelor din cea pentru anul în curs. Până la momentul actual, în jur de 300 de studenți au completat acest formular.

În decurs de o săptămână, datele urmează să fie colectate și analizate, iar ulterior, trimise către Ministerul Educației Naționale, prin intermediul unei scrisori oficiale, ce va prezenta concluzia și poziția tuturor studenților basarabeni, cu statut de etnici români, bursieri ai Romaniei, referitor la noua Metodologie. Ulterior, rezultatul sondajului va fi făcut public și postat pe site-ul osb.basarabeni.ro.

„Oricare vor fi rezultatele demersurilor noastre, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara va depune toate eforturile necesare pentru a permite cât mai multor studenți să beneficieze de acces la studii de calitate și îi va ajuta în procesul de integrare în mediul academic și social din România”, a mai menționat Artur Ţventarnîi.

Lista organizațiilor studențești care pregătesc propunerea pentru Ministerul Educației Naționale din România:

# Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara;
# Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (ASB);
# Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj (GIB);
# Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni București (ASEB);
# Asociația Basarabenilor din Sibiu (ABS);
# Organizația Studenților Basarabeni din București (OSB);
# Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG);
# Asociația Studenților Basarabeni din Târgul Jiu (ASB);
# Asociația Studenților Basarabeni din Petroșani (ASBP);
# Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea (ASEB);
# Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov (ATB);
# Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG);
# Grupul de Inițiativă a Românilor din Basarabia Suceava (GIRB);
# Grupul de Inițiativă a Tinerilor Basarabeni Bacău (GITB);
# Liga Studenților Basarabeni din Ploiești (LSB);
# Organizația Studenților Basarabeni din Constanța (OSB);
# Organizația Studenților și Elevilor Basarabeni din Alba-Iulia (OSLB);
# Organizația Studenților Basarabeni din Târgoviște (OSB).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente