Ce trebuie să cunoaștem atunci când procurăm mărfuri Second Hand

rsz_second-hand
Foto: Realitateamedia.ro

În prezent, când o mare parte a populaţiei este afectată de criza economică, iar o altă parte preferă lucruri de calitate, de la branduri renumite, dar la preţuri mici, pieţele şi magazinele second-hand se bucură de tot mai mulţi cumpărători.

În acelaşi timp, este necesar de a se cunoaşte faptul că există unele restricţii la comercializarea mărfurilor second-hand – acestea trebuie să fie comercializate numai în baza documentelor de însoţire, care arată provenienţa mărfurilor, în locuri autorizate şi amenajate. Este foarte important să se ştie că jucăriile, încălţămintea uzată, lenjeria de corp, ciorapii, hainele pentru copii cu vârsta de până la trei ani sunt interzise spre comercializare.

În cazul achiziţionării mărfurilor care nu întrunesc condiţiile descrise, riscăm să contaminăm diferite boli de piele, micoze etc., iar cei mai vulnerabili sunt copiii.

La moment, în municipiu, există 34 de obiective, cu activitatea bazată pe comercializarea mărfurilor second hand. În acest sens, Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău supraveghează din punct de vedere sanitaro-epidemiologic aceste unităţi de comerţ şi eliberează autorizaţii de import a mărfurilor pentru comercializare sau distribuire ca ajutor umanitar firmelor importatoare.

Totodată, sunt efectuate investigaţii de laborator ale mărfurilor – hainele sunt testate la indicatorii bacteriologici (numărul total de germeni (NTG), flora patogenă, pseudomonus aerogenoza, staphilococcus epidermidis) şi, în rezultat, sunt eliberate avize igienice pentru loturile de mărfuri de uz personal expuse comercializării second-hand. În anul 2016, au fost eliberate avize igienice pentru o cantitate de 927 959 kg de asemenea articole.

De menţionat că modul de autorizare şi distribuire a mărfurilor foste în folosinţă, efectuare a expertizei igienice şi a desfacerii mărfurilor primite prin import pe teritoriul ţării sunt prevăzute în Regulamentul nr. 4341 din 17.07.2001 „Privind normele sanitaro-igienice pentru importul şi comercializarea mărfurilor de uz personal folosite (second-hand)”.

Astfel, specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău recomandă:

# procuraţi mărfurile second-hand numai din locurile autorizate,
# solicitaţi de la vânzători documentele de însoţire (avizele sanitare),
# după procurare, spălaţi şi călcaţi hainele în mod obligatoriu,
# nu procuraţi mărfurile interzise, doar astfel veţi evita riscurile pentru sănătate.

Nu uitaţi, sănătatea Dvs. depinde în primul rând de gradul de responsabilitate pe care o manifestaţi!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente