(video) La Bălți se va desfășura festivalul filmului polonez „CinePOLSKA”

o-primavara-cu-cinepolska-in-romania-si-moldova_5e3077
Foto: culturapoloneza.ro

Cele mai interesante filme poloneze, recent produse în Polonia, vor putea fi vizionate în șase orașe din România și Republica Moldova în perioada 24 martie – 9 aprilie.

Filmele prezentate anul acesta la ediția a 12-a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori.

„Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre”, explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București care, în colaborare cu Asociația Cineaștilor din Polonia, organizează festivalul.

Astfel, spectatorii din Bălți vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Proiecțiile vor avea loc în perioada 7-9 aprilie, ora 15.30 la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (str. Pușkin nr.38).

Primul dintre ele este filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Pelicula spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.

CinePOLSKA este un bun prilej pentru a vedea și filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

Al treilea film din program este pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV, reușind să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție, gândindu-se însă la ceea ce este cu adevărat important în viață. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, printre altele în 2016 la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente