Prețul la energia electrică se majorează cu 7 bani/kWh. Fenosa nemulțumită că ANRE nu i-a respectat cererea

energie-electrica
Foto: PC: gazetadesud.md

Energia electrică se scumpește. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi tarife pentru energia electrică pentru consumatorii din centrul și sudul Republicii Moldova.

Tariful nou pentru energia electrică furnizată populației a fost aprobat în valoare de 1 leu și 99 de bani pentru kilowatt-oră, fiind majorat cu 7 bani față de cel actual. Furnizorul Gaz Natural Fenosa, care a cerut o majorare de până la de 2 lei şi 19 bani, a criticat decizia ANRE și a acuzat Agenția de lipsă de transparență, transmite Radio Chișinău.

„ANRE, din punctul nostru de vedere, a acționat netransparent. S-au discutat aici teme care nu erau publicate pe pagina electronică a agenției. Asta se numește instabilitate juridică și înrăutățește climatul de investiții în Republica Moldova”, a declarat directorul companiei Gaz Natural Fenosa, Jose Luis Gomez Pascual.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a subliniat că la stabilirea noului tarif au fost luate în considerare devierile financiare ale companiei.

„Hotărârea noastră prevede expres care este suplimentul tarifar pus la tariful de bază calculat, conform hotărârii noastre din iulie vizavi de devierile financiare ale voastre. Restul sunt polemici. Este o decizie luată, aprobată”, a constatat Sergiu Ciobanu.

„Hotărârile au fost luate în conformitate cu prevederile Metodologiei tarifare, care stabilește că tarifele se determină anual de către operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie electrică la tarife reglementate și se aprobă, nu mai târziu de 1 aprilie, de către  Consiliul de Administraţie al ANRE, pentru a se evita acumularea devierilor financiare negative” scrie ANRE pe pagina sa oficială.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente