(foto) Centrele de Excelență vor fi renovate capital cu ajutorul Uniunii Europene

sala sport
Foto: edu.gov.md

În total, 10 din cele 11 Centre de Excelență care au fost create ca parte a reformei în învățământul profesional tehnic, vor fi renovate capital. Anunțul a fost făcut de către Corina Fusu, în cadrul unei vizite de documentare la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău.

„Învățământul profesional tehnic reprezintă una din prioritățile Ministerului Educației, iar prin aceste acțiuni confirmăm angajamentul nostru de a moderniza acest domeniu al educației. Cu eforturi comune, elevii noștri vor învăța în condiții moderne și vor fi mai bine pregătiți pentru a se integra cu succes pe piața muncii”, a reiterat Corina Fusu.

Lucrările de reconstrucție capitală au demarat până în prezent în două instituții – CE în Industria Ușoară și IT, iar în altele trei – CE în Transporturi, Construcții și Prelucrarea Alimentelor va începe reparația în curând. Centrele au fost create în baza celor mai performante colegii și școli profesionale și vor deveni instituții-model pentru sistem, aplicând cele mai înalte standarde în educație. Bugetul lucrărilor de reconstrucție constituie circa 100 de milioane de lei acordate de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Suport Bugetar pentru modernizarea învățământului profesional tehnic.

„Este un proces mult așteptat de noi, deoarece instituția noastră nu a beneficiat niciodată de reparație capitală, iar toate încăperile sunt învechite”, a spus Alexandra Raețchi, directoarea CE în Industria Ușoară, unde își fac studiile în jur de 1.000 de elevi, majoritatea fete, viitoare croitorese și cusătorese. Aici vor fi renovate capital blocul central de studii, cantina și sala de festivități, sala de sport, șase ateliere de instruire practică, precum și amenajarea teritoriului – terenul de sport şi terenul adiacent.

Reforma învățământului profesional tehnic a demarat în anul 2014, fiind sprijinită de Uniunea Europeană printr-un program de suport bugetar în valoare de 25 de milioane de euro și un proiect de asistență tehnică în valoare de cinci milioane de euro. Printre cele mai importante realizări ale reformei se numără crearea celor 11 Centre de Excelență, lansarea reparațiilor capitale, dotarea școlilor cu echipamente și materiale digitale, revizuirea și elaborarea de noi curricule în conformitate cu cerințele pieței muncii, introducerea unor meserii și specialități noi, precum și instruirea masivă a cadrelor didactice pentru a oferi elevilor educație relevantă și de calitate.

Învățământul profesional tehnic din R. Moldova numără în prezent 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 de școli profesionale, în care își fac studiile peste 40 de mii de elevi.

 

Photo Credit: edu.gov.md
Photo Credit: edu.gov.md
Photo Credit: edu.gov.md
Photo Credit: edu.gov.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente