(foto) Mirela Urușciuc, despre pasiunile sale și primul proiect de dans pentru mămici și pici – MamaLiga

8

Pe Mirela Urușciuc ați putut să o urmăriți recent alături de băiețelul său pe scena de la „Românii au Talent”, unde, alături de mai multe mămici cu pici, a reușit să impresioneze jurații concursului, care le-au oferit cei patru de „DA” pentru a merge mai departe în competiția de la Pro TV. Mirela este cea care a organizat în premieră pentru Republica Moldova dansurile purtătoare, în care mămicile și copiii lor dansează împreună.

De profesie Mirela este coregraf și activează momentan în cadrul unui colectiv format din aproximativ 10 dansatori, care încearcă să facă bani din pasiunea lor pentru dans.

„Nu știu dacă am devenit coregraf dintr-o anumită pasiune. Se întâmpla pe când aveam opt ani și aveam multă energie. Mama a vrut să scape puțin de mine și m-a dat la dansuri ca să îmi degaj energia cu folos. Eram tare responsabilă din fire și nu puteam să spun așa cum fac azi copiii că nu mai pot sau că nu-mi place. Astfel, s-a lungit chestia asta cu dansurile câțiva ani. La un moment dat am zis că nu mă mai întorc la dansuri și că vreau o profesie normală. Îmi ziceam că dansul e un hobby și că în viitor voi face arte sau jurnalism, sau actorie, dar soarta nu a avut aceleași planuri ca mine și așa am ajuns să fac coregrafie”, ne-a declarat Mirela în cadrul interviului.

 

 

Tânăra mămică susține că a făcut dansuri de caracter, însă odată ce a mers la facultate, și-a lărgit orizonturile și stilurile de dans, așa că la un moment dat a început să le combine, iar într-un final a dat naștere și proiectului mămicilor dansatoare – „MamaLiga”.

„Eu am dansat când eram însărcinată și am dansat și după ce am născut, pentru că nu puteam să stau pe loc. Când mi-am cumpărat primul sling, mi-am dat seama că există o nouă lume și că eu încă mai pot să fac ceva. Când mi-am pus prima dată copilul în sling a fost pentru ca să îl calmez, pentru că avea colici. Am început să dansez și m-am uitat cu coada ochiului în oglindă și mi-am zis că poate mai sunt mame care vor să facă și altceva.”

Geta Rasciuc, cea care a lansat propriile mărci de slinguri, a încurajat-o pe Mirela să deschidă un club al mămicilor purtătoare, mai ales că aceasta este coregraf. Imboldurile veneau din mai multe părți, așa că la un moment dat și-a spus că poate organiza o zi de probă pentru a vedea cum merge treaba asta. Evenimentul a fost promovat, astfel că la prima oră de dans au venit peste 40 de mămici cu copilașii lor. A fost o zi stresantă pentru Mirela, care nu prea știa ce să facă cu atâtea mame, dar și cu picii care fac gălăgie, le e foame sau vor pipi.

„Să predai unor mame e ceva mai deosebit, deoarece, pe lângă faptul că acestea nu se prea pot concentra, mai au și ceva la piept, care nu prea poate sta locului, dar până la urmă a ieșit ceva, iar la sfârșitul lecției câteva mămici mi-au zis că vor să sistematizăm cumva tot procesul și să ne mai întâlnim”, adaugă coregrafa.

 


 

„MamaLiga” a fost un proiect care a apărut inițial mai mult din dorința mamelor de a socializa și de a ieși din casă. La un moment dat însă mai  multe mămici au părăsit proiectul găsind mai multe motive cum ar fi timpul de afară, virozele, dar și alte pretexte. Totuși, s-au găsit câteva mămici care nu s-au lăsat speriate și au continuat să fie alături de proiect și chiar să vină din afara orașului pentru a dansa. Dansurile mămicilor purtătoare sunt personalizare și adaptate condițiilor de mamă și copil.

„Cât erau copiii mici, făceam totul cu ei în sling, iar acum ei au crescut odată cu noi, iar la antrenamente se joacă prin sală, își fac somnul de amiază, iar noi dansăm. Atunci când însă mergem la vreun eveniment să dansăm, îi punem în sling și ei rezistă câteva minute”.

În toamna anului 2016 proiectul a luat o pauză, pentru că se răcise afară, dar și datorită faptului că au apărut ceva probleme cu sala în care se desfășurau antrenamentele. Mirela susține că acestă „vacanță” nu pune punct proiectului, iar în scurt timp acesta își va începe din nou activitatea.

 


 

Pe lângă dans protagonista noastră a încercat să facă și jurnalism, doar că a trebuit să renunțe la acest domeniu. „Probabil am început la un moment nepotrivit. Copilul meu era destul de mic, iar după mine o asemenea meserie ori se face cu tot sufletul, ori nu e loc de jumătăți de măsură. Eu mergeam și făceam o muncă super-bună, însă nu reușeam cu treburile de acasă și mă simțeam vinovată că îi pierd copilăria fiului meu. A trebuit să las jurnalismul, însă poate o să mă întorc în acest domeniu dacă va fi momentul, dar nu-mi fac mari planuri.”

Mai putem menționa încă o activitate care îi fură Mirelei timpul, și anume proiectul „Your Wedding”, un grup de pe Facebook unde poți găsi toată informația necesară pentru organizarea unei nunți, și unde Mirela are rol de administrator.

„Totul s-a început doar de la aprobarea postărilor, dar la un moment dat proiectul a luat amploare și a devenit o parte din noi. Am organizat mai multe întâlniri cu miresele ca să vedem ce vor ele, ce așteptări au de la pregătiri, iar așa s-a format o platformă între mirese și prestatorii de servicii pentru nuntă. Grupul ăsta ne-a demonstrat că munca artiștilor nu este apreciată și am înțeles că trebuie să facem tot ce ne stă în puteri ca să educăm oamenii în acest sens.”
 
14
 

În cadrul grupului sunt mai mulți prestatori de servicii din diferite domenii, care le explică femeilor de ce trebuie să dea o anumită sumă pentru un serviciu sau altul și le oferă și sfaturi: „Facem voluntariat în acest proiect. Practic toată lumea din grup se întreabă dacă eu și Victorița, cea care a creat grupul, nu vrem să ne ocupăm de organizarea nunților, însă noi nu vrem să ne apucăm de treaba asta pentru că vom pierde din credibilitate”.

Mirela s-a ocupat și de organizarea mai multor evenimente în cadrul cărora miresele se întâlneau cu diverși prestatori de servicii pentru nunți, iar în curând pregătește un nou eveniment.

De când a devenit mamă, Mirela simte că îi lipsesc turneele de dans de altă dată. „Pe vremea când eram studentă la AMTAP mergeam mereu în deplasări dansante prin lume. Eu râdeam la acest subiect că mereu aveam noroc să merg la turnee prin Germania, iar prima mea ieșire mai serioasă a fost pe când eram copil, la Rostock. Ultimul turneu din care am făcut parte a durat o lună și am fost pe bagaje la propriu. Avem concerte în 12 orașe diferite, așa că ne cazam, dar nu ne despachetam lucrurile pentru că a doua zi ne urcam în autobuz și mergeam spre următoarea destinație. Mi-e dor de make-up-ul pus în autobuz în grabă, de schimbatul la viteză din culise, dar și de tremuriciul ce ni-l dădeau arenele cu mii de spectatori.”
 


 

O altă activitate pe care Mirela o face cu plăcere este și primul dans al mirilor. S-a ocupat de cel mai important dans al mai multor cupluri care au decis să-și unească destinele.

Secretul Mirelei este să faci tot ce îți face plăcere și atunci la sigur vei găsi timp pentru ca să le reușești pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente