E bine să știi, dar și mai bine să te abții. Cât alcool poți bea când urci la volan?

drunk-driving
Foto: themonastery.org

Cât alcool poți bea când urci la volan astfel încât să nu depășești norma de alcoolemie permisă? Este întrebarea pe care și-o pun unii șoferi și la care IPN a încercat să afle răspuns consultând opinia unui expert: Gheorghe Roșior, șeful Secției expertiză medicală a stării de ebrietate din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Începând cu luna februarie a anului curent, șoferii sunt sancționați dacă nivelul concentrației de alcool în sânge depășește 0,3 g/l și în aerul expirat – 0,15 mg/l. Gheorghe Roșior afirmă că nu se poate spune cu exactitate câtă băutură alcoolică poate consuma o persoană ca să nu depășească aceste concentrații, pentru că absorbția alcoolului este diferită, fiind influențată de un șir de factori. Cum ar fi: cantitatea de lichid consumată, starea psihologică și starea fiziologică a persoanei, surmenajul. Chiar și frecvența consumului de alcool poate influența rezultatele. În medie, organismul uman prelucrează timp de o oră 10 g de alcool pur, ceea ce ar reprezenta 25 g de rachiu de 40 de grade sau 100 de g de vin de 10 grade.

Expertul a menționat că este cert stabilit că alcoolul influențează diferit fiecare persoană, diminuând într-o măsură mai mică sau mai mare capacitățile de reacție a șoferului și în aceste circumstanțe crește riscul producerii accidentelor rutiere, fiind pusă în pericol nu doar viața conducătorului auto, dar și viața celorlalți participanți la trafic.

De la excitație la inhibiție

Acțiunea alcoolului asupra activității sistemului nervos central al omului are două faze –  de excitație și de inhibiție. Influența depinde de doza consumată, dar și de viteza schimbării concentrației alcoolului în țesuturi. Efectul de excitație apare de la cele mai mici doze de alcool și atinge apogeul la concentrația alcoolului în sânge de 0,5 g/l. În aceste condiții, șoferul poate să-și supraaprecieze capacitățile și să facă estimări denaturate – nu determină corect distanța, nu adaptează viteza corespunzător condițiilor de circulație. De regulă șoferii apasă acceleratorul sau frânează brusc.

Starea de ebrietate are trei grade: ușoară, medie și avansată. Gheorghe Roșior spune că în primul caz persoana este binedispusă, are multe idei, chiar dacă sunt irelevante, face glume etc. La creșterea dozei de alcool consumat și ajungând la gradul mediu de ebrietate, tot ceea ce era roz la început își pierde culoarea, persoana devine irascibilă și orice îl poate provoca la scandal. Gradul avansat de ebrietate presupune o comunicare dificilă, vorbire dezarticulată, persoana nu înțelege întrebările care i se pun. Această stare se răsfrânge și asupra aparatului locomotor. Dacă și în aceste condiții persoana continuă să consume alcool, persoana poate ajunge la comă alcoolică.

Când consumul de chefir devine „beție”

Comentând încercările unor șoferi de a-și justifica starea de ebrietate prin faptul că au băut chefir sau au mâncat bomboane cu alcool, expertul susține că pentru ca în organism să ajungă 50 g de alcool, persoana trebuie să bea câteva sute de litri de chefir. În cazul bomboanelor, persoana ar trebui să mănânce 30-40 de bomboane. Dacă persoana invocă consumul de medicamente pe bază de alcool, există o procedură specifică de examinare a cavității bucale.

Gheorghe Roșior spune că, din păcate, în Republica Moldova nu există o cultură a consumului de alcool și de regulă se bea mult. Puțini se opresc la un singur pahar. Problema consumului de alcool nu poate fi soluționată într-o singură zi, fiind nevoie de mult timp pentru a cultiva un consum echilibrat. Pentru aceasta trebuie implicați toți actorii sociali, începând cu grădinița și treptat toate instituțiile. Potrivit lui, în anii 50, Republica Moldova înregistra un consum moderat de alcool, cu preponderența vinurilor de masă, însă peste 60 de ani a ajuns printre primele state la consumul de alcool.

Expertul a declarat că există state în care dacă un șofer este depistat băut la volan, automobilul acestuia este automat sechestrat, i se ridică permisul și trebuie să urmeze un șir de cursuri din cont propriu, inclusiv să meargă la consiliere psihologică pentru a-și putea restabili dreptul de a conduce. În Republica Moldova astfel de mecanism educativ lipsește. La fel, în alte state în localurile de agrement, la dispoziția vizitatorilor sunt puse alcoolteste, își pot verifica concentrația de alcool înainte să urce la volan.

Și în Republica Moldova există șoferi care, din proprie inițiativă, vin și se testează la Dispensar. De regulă, este cazul șoferilor de curse lungi. Dar este și în cazul șoferilor care vor să conteste rezultatele inspectorilor de patrulare. Potrivit expertului, fiecare conducător auto trebuie să cunoască că are dreptul la examinare medicală din proprie inițiativă și aceasta obligatoriu se face în termen de două ore de la accident sau de la momentul în care a fost verificat de inspectorii de patrulare.

În concluzie …

Gheorghe Roșior le recomandă șoferilor să se abțină de la consumul de alcool atunci când planifică să urce la volan. Conducătorii auto sunt îndemnați să nu asculte de sfaturile altor șoferi care le spun că își permit să consume puțin alcool, iar apoi să urce la volan, pentru că nu depășesc norma admisibilă. Dacă o persoană a consumat alcool, ajungând la gradul ușor de ebrietate, poate urca la volan peste 24-36 de ore. Dacă gradul de ebrietate a fost avansat, atunci nu mai devreme de 3-5 zile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente