Sancţiuni pentru transportatorii de călători fără plăcuţe de înmatriculare galbene

microbuze-chisinau1_16951200

Administratorii transportului de călători care nu se conformează cerinţei de a instala plăcuţe de înmatriculare de culoare galbenă riscă să fie sancţionaţi. După o pauză de aproximativ o lună şi jumătate, timp în care transportatorii au avut posibilitatea să se conformeze acestei cerinţe fără a fi sancţionaţi, în luna martie Agenţia Naţională Transport Auto reia controalele în acest sens.

Solicitat de IPN, şeful Direcţiei control transport rutier şi autogări din cadrul ANTA, Vitalie Chiriac, a declarat că, odată cu modificările la Codul Contravenţional, intrate în vigoare în iulie 2016, abilitatea de control a fost transmisă de la Inspectoratul Naţional de Patrulare către ANTA. Însă Agenţia a început să efectueze verificări abia din luna octombrie, după ce a fost ridicat moratoriul anunţat de Guvern.

De atunci şi până în a doua jumătate a lunii ianuarie, ANTA a întocmit 121 de procese-verbale de contravenţie, fiind aplicate amenzi între 120 şi 140 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice şi amenzi cuprinse între 400 şi 450 de unităţi convenţionale pentru persoane juridice. În mare parte, au fost sancţionate persoane fizice.

În a doua jumătate a lunii ianuarie, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a emis un ordin prin care a sistat controalele în acest sens, timp în care transportatorii de pasageri urmau să se conformeze cerinţelor. Din luna martie, controalele sunt reluate.

Decizia ca transportatorii din Republica Moldova să dispună de plăcuţe speciale de înmatriculare a fost aprobată de Guvern şi a intrat în vigoare în martie 2014. Plăcuţele galbene sunt identice cu cele obişnuite ca dimensiuni, emblemă şi combinaţia de litere şi cifre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente