Candu: Proiectul votului uninominal a fost înregistrat oficial în parlament

Andrian Candu
Foto: ipn.md

Astăzi în Parlament a fost înregistrat proiectul de lege ce propune modificarea codului electoral și alegeri cu privire la statutul deputaților prin introducerea sistemului uninominal, a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

El a subliniat că proiectul a fost înregistrat, în primul rând, pentru a fi trimis spre expertiză juridică și analiză Comisiei de la Veneția.

“Proiectul de lege a fost înregistrat cu numărul 60 cu data de astăzi. Înregistrarea proiectului de lege nu înseamnă că urmează să și intrăm în procedurile de vot. Am înregistrat proiectul de lege, în primul rând pentru a fi trimis spre expertiză juridică și analiză Comisiei de la Veneția. Așa sunt procedurile Consiliului Europei ca un proiect de lege sau propunere legislativă să fie analizată de Comisia de la Veneția, trebuie să fie înregistrată în parlamentul RM și astăzi proiectul de lege a fost înregistrat”, a explicat șeful Legislativului.

El a mai adăugat că tot astăzi vor fi inițiate și procedurile de pregătire dezbaterilor publice. Așa cum am menționat, acest proiect de lege nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri foarte largi pe marginea acestuia, precum și expertiza Comisiei de la Veneția care e atât de importantă, luînd în considerare că ne referim la sistemul de vot, la modificări în codul electoral”, a mai completat Candu.

Referindu-se la elementele importante care sunt prevăzute de proiectul de lege, Candu a menționat formarea a 101 de circumscripții uninominale și în fiecare din aceste circumscripții va fi votat un deputat; diaspora va fi reprezentată proporțional în Parlament prin formarea circumscripțiilor în baza unor rezultate a înregistrărilor prealabile; candidații trebuie să colecteze 1000 se semnături din circumscripția în care va candidat, etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente