În 2016 în Moldova au fost înregistrate 9.120 de cazuri de încălcare a Codului muncii

carnet_de_munca_1_54189900_79075300
Foto: Carnet de muncă PC: www.publika.md

În anul 2016, în Moldova au fost înregistrate 9120 de cazuri de încălcare a Codului muncii. Acestea sunt datele prezentate de Inspecția Muncii a Sindicatelor (IMS) la şedinţa comună cu Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM), menționează Infotag.

Șefa IMS, Elena Carchilan, a spus că din numărul total al încălcărilor, 6859 sunt în domeniul securității și sănătății în muncă și 1983 de încălcări în domeniul relațiilor de muncă.

Alte 278 de încălcări țin de nerespectarea prevederilor convențiilor colective la nivel național și/sau ramural, contractelor colective de muncă la nivel de unitate și a drepturilor sindicale.

„În ultimii ani, în parteneriat cu ISM, au fost cercetate 176 de accidente de muncă. În prezent există numeroase deficiențe la capitolul evaluarea factorilor de risc, crearea în cadrul întreprinderilor a comitetelor privind securitatea și sănătatea în muncă, dar și existența unor situații când inspectorilor de muncă nu li se permite accesul în cadrul unor întreprinderi”, a spus ea.

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă, a subliniat necesitatea organizării unor activități comune în domeniul instruirii, pentru o mai bună informare a populației.

Președintele CNSM, Oleg Budza, a menționat importanța funcționării în continuare a ISM, fapt comunicat în repetate rânduri în cadrul întrevederilor avute de sindicaliști cu premierul Pavel Filip.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente