Tinerii din nordul țării sunt cei mai activi în accesarea de fonduri pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri

free-business-plan-templates

Peste 980 de afaceri din totalul de 1678, finanțate în cadrul proiectului Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) de la începutul implementării, sau circa 60 %, au fost accesate de tinerii din regiunea de nord a ţării.

Cifrele au fost elucidate în cadrul unu Raport al Directoratului Liniei de Credit al Ministerului Finanțelor din Republica Moldova privind implementarea Programului de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) pentru anul 2016.

Potrivit raportului, printre raioanele de nord, cele mai multe solicitări au fost din Edineț, Râșcani și Briceni. Cele mai puține au fost din raionul Fălești. În regiunea Centru cei mai activi au fost aplicanții din raioanele Rezina, Ialoveni și Hâncești. Beneficiarii din această zonă au accesat surse financiare pentru 419 idei de afaceri, sau circa 25 % din totalul pe țară. Cei mai puțini beneficiari au fost din raionul Dubăsari. Totodată, sudul țării a avut cel mai mic număr de proiecte – circa 278 proiecte și o cotă de 15 % din totalul afacerilor finanțate. Astfel solicitanții din raioanele Căușeni, Cimișlia și Unitatea Teritorial – Administrativă (UTA) Găgăuzia au absorbit cea mai mare parte a surselor financiare din cadrul programului, iar cei mai puțini bani au ajuns în raionul Cahul.

În perioada 2008 – 2016 proiectul a avut un buget total de 482.2 mln. lei, din care componenta de grant a constituit 40 % din suma împrumutului, ceea ce reprezintă circa 190 mln. lei. În această perioadă au fost creditate 1314 întreprinderi noi, susținute 364 afacerilor deja existente și create aproximativ 2400 locuri de muncă în toată țara. Peste 85 % din împrumuturi au fost acordate beneficiarilor din agricultură, 9,5 % celor din industrie și 5,5 % prestatorilor de servicii. Totodată, Comisia Europeană a contribuit cu partea sa de grant în sumă de 135.2 mln. lei sau peste 71 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente