(foto) Doi designeri moldoveni și-au expus în Franța mobilierul modern, inspirat din gospodăria buneilor noștri

de2

Proiectul „Quintessence” al designerilor moldoveni Mihai Stamati și Maria Bubuioc este expus pe „Rue de la Pepublique du Design” – secțiune în cadrul Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2017. Proiectul este inspirat de moștenirea noastră tradițională și explorează metodologiile artizanatului și materialele naturale dintr-o anumită regiune pentru a produce obiecte durabile, semnificative și simbolice.

Autorii au cercetat și reevaluat tehnicile vechi de producție pentru a crea o colecție unică de mobilier receptiv la necesitățile contemporane. Astfel, studiind patrimoniul tradițional românesc și moldovenesc în privința obiectelor de uz casnic, autorii s-au concentrat pe textile și materiale cum ar fi fire de cânepă, textile de cânepă țesute manual, trestie și pene, care pot fi combinate cu structuri din lemn, materiale care se regăseau anterior în casele conaționalilor noștri.

Ei menționează că și acum în casele din Moldova și România găsim piese unice de decor sau mobilier create de proprietari sau moștenite de la părinți, obiecte care au o istorie aparte și sunt foarte frumoase. Inspirați, tinerii au decis să reînvie tehnicile tradiționale și să stimuleze potențialul materialelor locale prin proiectul Quintessence.

Menționăm că proiectul are și o tentă socială, prin care readuce în discuție munca meșterilor populari care este pe cale de dispariție, dar care ar putea fi reinventată pentru a răspunde cerințelor contemporane.

Quintessence va putea fi admirat la Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2017 până la 27 martie 2017. Autorii invită toți doritorii să vină și să le admire opera.

13415550_10154232485279414_8684385571829110939_o

Cred că orașul Saint-Étienne în această perioadă e sânul lui Dumnezeu pentru orice designer. Suntem aici pentru că proiectul nostru „Quintessence”, la care am lucrat mai bine de jumătate de an, a fost selectat pentru a fi expus în cadrul bienalei, la secțiunea Rue de la République du design. Această secțiune presupune că vitrinele unei străzi din inima orașului sunt eliberate și puse la dispoziția mai multor studiouri de design pentru a-și expune creațiile. Deci, adresa noastră, timp de o lună, este Rue de la République, 23 și avem vecini polonezi, letoni, francezi foarte de treabă. Oamenii ne privesc de peste geam, zâmbesc, intră, fac pauze relaxați în balansoar, se așează în jurul mesei, ne complimentează pentru concept și… revin cu prietenii.

Împreună cu Maria Bubuioc am lucrat mult la această colecție, am lucrat sincer… sperăm că se simte. Am simțit receptivitate și ajutor din partea multor oameni. Mulțumim tuturor!”, a scris Mihai Stamati pe Facebook.

Mai jos câteva imagini ale proiectului Quintessence:

 

de3

de4

de5

de6

de7

de9

de8

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente