PDM va înregistra săptămâna viitoare proiectul privind uninominalul

Andrian Candu
Foto: a-tv.md

Partidul Democrat va înregistra săptămâna viitoare proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral prin trecerea la alegeri uninominale, după care vor fi demarate consultări publice, iar documentul va fi transmis Comisiei de la Veneția, a anunțat șeful Legislativului, Andrian Candu la Pro TV.

Totodată, acesta a arătat că inițiativa deja a fost supusă unor critici, chiar dacă nimeni nu a văzut proiectul, iar singurul motiv invocat este că a fost lansată de PDM.

„Proiectul de lege va fi înregistrat săptămâna viitoare și va fi supus dezbaterilor. Există o idee la care se lucrează, care va fi supusă unor dezbateri publice, va fi transmisă Comisiei de la Veneția și atunci vom discuta”, a menționat Candu.

Andrian Candu a menționat că proiectul este criticat doar pentru că este inițiativa PDM. „Nimeni nu a văzut măcar proiectul de lege, dar critică doar pentru că PDM a venit cu propunerea”, a menționat Candu.

El a arătat că PDM a lansat inițiativa după mai multe sondaje și studii care arată că majoritatea clară a populației optează pentru modificarea sistemului electoral. „Vorbim despre un concept care este atractiv și util pentru Republica Moldova, având în vedere eșecurile de până acum și distanța creată între alegători și politică. Deputații s-au aciuat într-o listă electorală și uită”, a mai adăugat speakerul.

Precizăm că, luni, 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat decizia PD de a sprijini și promova ideea introducerii votului uninominal. PDM propune și două inovații. Prima este posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatul deputatului pe care l-au ales dacă acesta nu-și îndeplinește promisiunile, sau va întreprinde acțiuni care îi vor nemulțumi.

O altă noutate este că diaspora își va putea alege propriii deputați care o vor reprezenta în Parlament. Democrații anticipează că inițiativa va fi criticată doar pentru că a fost propusă de Vlad Plahotniuc, dar dau asigurări că aceasta va fi expertizată de Comisia de la Veneția și consultată cu societatea civilă și forțele politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente